Cine nu va fi amendat la recensământ, de fapt. Singurii români care pot sta liniștiți (exclusiv)
Cine nu va fi amendat la recensământ, de fapt. Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, a făcut precizări pe tema Recensământului Populației și Locuințelor. Se pare că unii dintre români pot răsufla ușurați, întrucât ei nu riscă să primească amenzi. Amintim că Recensământului Populației și Locuințelor a debutat la 14 martie, cu prima sa etapă, autorecenzarea.
Cine nu va fi amendat la recensământ, de fapt
Zvonurile legate de amendare celor care nu au reușit să se recenzeze până la data încheierii actualului recensământ nu sunt reale. Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, a declarat pentru Impact.ro.
„Legea e clară în această privință. Despre amenzi se poate discuta doar în cazul acelor persoane care refuză în mod explicit să participe la recensământ. Având caracter de obligativitate, această acțiune prevede amenzi pentru cei care nu înțeleg să-și dea concursul.
Într-un asemenea caz, în care recenzorul ar veni la cineva și acela ar refuza, atunci recenzorul ar completa rubrica care prevede refuzul explicit și abia apoi s-ar lua măsuri. Pentru cei care nu au fost vizitați de recenzor nu se pune chestiunea amenzilor! Ar fi absurd!”, a precizat Bogdan Drăghia pentru impact.ro.
Tot Bogdan Drăghia a mai menționat și faptul că perioada recensământului 2022 s-a prelungit deja cu o săptămână, de la 17 la 24 iulie, iar la începutul săptămânii viitoare situația se va reanaliza situația, în funcție de datele venite din teritoriu.
„Bucureștiul are o problemă! În cazul Capitalei am fi avut nevoie de cel puțin 1.650 de recenzori și nu am făcut rost nici de 700. Marea surpriză pentru noi au fost studenții și șomerii care nu s-au înscris să participe în număr semnificativ.
Deși s-a precizat clar, pentru șomeri, că indemnizația de șomaj nu le va fi în niciun fel afectată! Dar au fost destui și dintre cei care au decis să se retragă la scurt timp după ce au terminat pregătirea, motivând fie că le-a fost repartizată o zonă în care le e frică să meargă, fie că au fost jigniți public și nu mai doresc să facă treaba respectivă”, a mai precizat reprezentantul instituției desemnate să conducă regulile desfășurării recensământului.
Ce probleme s-au constatat
Bogdan Drăghia a menționat și faptul că primăriile de sector, la nivelul Capitalei, au fost desemnate să caute recenzori:
„Pe parcurs a apărut povestea asta cu centrele fixe de recenzare. În încercarea de a suplini absența recenzorilor, pe care primăriile de sector ar fi trebuit să-i identifice. Aceștia puteau câștiga circa 9.000 de lei, lucrând șase săptămâni și recenzând circa 600 de locuințe.
Pentru fiecare locuință era plătit cu 3,50 de lei, iar fiecare persoană recenzată cu șapte lei. Din motive pe care nu ni le explicăm în totalitate, rețeta nu a funcționat”.
Probleme au fost și în ce privește manipularea tabletelor cu care se face recenzarea, care se mai blocau. De precizat este că cei care refuză explicit recenzarea riscă o amendă care pornește de la 5.000 de lei.