Cine nu are voie să mănânce pere. Fructul e interzis pentru aceste persoane, spun medicii
Regina toamnei, așa cum mai este cunoscută, are foarte multe beneficii pentru organismul uman. Para este un fruct de sezon des consumat de români în această perioadă a anului. Specialiștii spun că fructul nu este recomandat tuturor persoanelor. Cine sunt cei care nu au voie să mănânce pară.
Ce beneficii are para asupra organismului
Para este unul dintre cele mai consumate fructe în sezonul de toamnă. Mai este cunoscută drept Regina toamnei, datorită culorii sale aurii și a pulpei bogate pe care o prezintă, odată ce s-a copt. Multe gospodine obișnuiesc să pregătească în această perioadă tot felul de preparate din aceasta.
Nu este o noutate pentru nimeni că para are foarte mulți nutrienți și mulți compuși vegetali benefici pentru organismul uman. Aceasta poate să contribuie la conturarea unei protecții a organismului împotriva multor afecțiuni cronice, dacă este consumată corespunzător.
Fruct dulce, în formă de clopot, savurat încă din cele mai vechi timpuri, para nu este numai delicioasă, ci oferă beneficii pentru sănătate care au fost susținute și promovate de cercetătorii în domeniu. O pară de mărime medie oferă organismului următoarele substanțe nutritive:
- calorii: 101;
- proteine: 1 gram;
- carbohidrați: 27 grame;
- fibre: 6 grame;
- vitamina C: 9% din valoarea recomandată zilnic;
- vitamina K: 7% din valoarea recomandată zilnic;
- potasiu: 4% din valoarea recomandată zilnic;
- cupru: 16% din valoarea recomandată zilnic.
Pe lângă substanțele nutritive menționate, para oferă organismului și cantități mai mici de acid folic, provitamina A și nianică, foarte importante pentru funcția celulară și producția de energie. Provitamina A ajută și la sănătatea pielii, încurajând vindecarea rănilor, potrivit specialiștilor.
Citește și: Cât au ajuns să coste perele româneşti. Sunt un lux, puţini îşi mai permit să le cumpere
Para este și o sursă bogată în minerale importante, cum ar fi cuprul și potasiul. Cuprul joacă un rol esențial în dezvoltarea unei imunități bune, dar și în metabolismul colesterolului și în funcția nervoasă. Potasiul ajută, pe de altă parte, la contracțiile musculare și buna funcționare a sistemului cardiac.
Cui nu îi este recomandat să consume pere
În ciuda beneficiilor pe care le are pentru sănătate, para nu poate fi consumată de toată lumea. Daniela Stan, medic de familie, a explicat într-o intervenție pentru Adevărul că acest fruct nu este recomandat persoanelor care sunt predispuse la balonare din diverse motive sau celor care au probleme digestive.
Para conține mai multă fructoză decât glucoză. Reprezintă un aliment cu nivel FODMAP ridicat, ceea ce se traduce prin: oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli fermentabili. Persoanele sensibile la FODMAP trebuie să consume cât mai puține pere, pentru a evita problemele digestive.
„O dietă bogată în alimente de tip FODMAP provoacă gaze, balonare, durere şi diaree la unele persoane cu sindrom de intestin iritabil (SII). Din acest motiv, persoanele cu SII ar trebui să discute cu un dietetician înainte de a consuma pere în mod constant”, a explicat medicul.
Citește și: Pomul din România care face mere și pere în același timp. Fenomenul bizar are o explicație
Pe de altă parte, persoanele care suferă de diabet pot să consume cu încredere pere, fiindcă aceste fructe prezintă, potrivit specialiștilor, cel mai scăzut indice glicemic.