Cine nu are voie să consume castraveți murați iarna. Singura condiție pentru a fi mâncați
Murăturile sunt un deliciu, mai ales iarna, când oamenii le consumă adesea cu mâncăruri grele, precum tocănițe, iahnie de fasole, pomana porcului sau în preparate precum salata beuf. Ei bine, castraveții murați nu sunt indicați pentru mai multe categorii de persoane, iar asta din cauza conținutului lor ridicat de sare. Desigur, poți face acasă castraveți murați cu mai puțină sare și îi poți consuma cu moderație. Chiar dacă au efecte benefice, castraveții murați sunt interziși unor persoane.
Murăturile nu sunt recomandate pentru aceste persoane
Murăturile, în general, sunt sănătoase, pentru că sunt legume care au fost ținute în apă cu mirodenii și oțet. Totuși, persoanele care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să se ferească de ele sau să spele murăturile înainte de le consuma. Ori să le facă singuri cu un conținut mai scăzut de sare.
„În procesul natural de fermentație nu doar că se produc vitamine, ci se biodisponibilizează mineralele și fibrele alimentare din castraveți. Vitaminele naturale existente în castraveți nu sunt distruse, deoarece produsul nu este tratat termic”, potrivit doctormenci.ro.
Castraveții se țin la temperaturi de 10-15 grade într-un loc întunecos ca să se declanșeze procesul de fermentație acido-lactică.
Murăturile pot fi consumate ca atare, la gustare, sau cu o mulțime de feluri de mâncare ori puse la salate.
În plus, ele ușurează digestia și adaugă un gust plăcut oricui fel de mâncare cu carne.
Cum să faci castraveți murați
Ca să faci castraveți murați cu mai puțină sare, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 kg castraveți
- 1,5 l apă
- 30 g sare neiodată
- 4 căței usturoi
- 3 crenguțe cimbru
- 3 fire mărar uscat
- 1 ardei iute
- 1 morcov
- 1 lingură oțet
Se iau castraveții și se spală bine, apoi se usucă. Borcanele se pregătesc și se curăță usturoiul. Pe fundul fiecărui borcan se pune cimbru și mărar, usturoi și ardei iute. Castraveții se pun în picioare și se îndeasă bine.
Se adaugă printre ei morcovul felii și restul de cimbru și mărar.
Se folosește saramura, adică apa cu sarea se pun la fiert și se lasă să fiarbă 5 minute. Se lasă puțin la răcit și se toarnă peste castraveți acoperindu-se complet. Se lasă borcanele pe masă 24 de ore acoperite cu farfuriuțe. Apoi, se pune câte o lingură de oțet în fiecare borcan, se pun capacele și se dau într-un loc întunecos.