Cine l-a sunat pe Zelenski și i-ar fi spus să se predea: „M-aș gândi la viața oamenilor mei.” Ce răspuns i-a dat președintele Ucrainei
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a devenit principala țintă a Rusiei, în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. „Operațiunea militară specială” anunțată pe 24 februarie de liderul de la Kremlin și-a propus „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, declarații care lasă să se înțeleagă că Putin dorește un regim „marionetă” la Kiev. Zelenski însă rezistă de mai bine de două săptămâni de la izbucnirea războiului, în ciuda sfaturilor primite de la un alt oficial, prin care e îndrumat să se predea.
Volodimir Zelenski, sfătuit să se predea
UPDATE ora 12.00: Mikhailo Podoliak, consilier al șefului Biroului Președintelui Zelenski, a negat informația inițială. Acesta susține că Israel nu i-a recomandat Ucrainei să accepte cererile Rusiei.
„Premierul israelian Naftali Bennett, ca și alți intermediari, nu i-a spus Ucrainei să accepte cererile Federației Ruse. Acest lucru (n.r. – predarea președintelui Zelenski) ar fi imposibil din motive militare și politice. Dimpotrivă, Israelul solicită Rusiei să evalueze mai adecvat evenimentele”, a scris Podoliak pe Twitter.
Știrea inițială:
Președintele Zelenski a devenit în ultimele două săptămâni protagonistul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Liderul de la Kiev rezistă deja de 17 zile și continuă să își încurajeze cetățenii să lupte împotriva invaziei rusești.
Înlăturarea sa din funcție este însă una dintre principalele ținte ale lui Putin, deși acesta nu a declarat niciodată în mod clar că asta urmărește. Pentru că predarea sa ar însemna încheierea războiului, un oficial important l-ar fi sfătuit pe liderul de la Kiev să renunțe la funcția de președinte.
Zelenski a primit o recomandare din partea premierul israelian Naftali Bennett, care i-ar fi spus președintelui ucrainean să se predea. Potrivit unui oficial din Executivul ucrainean, Volodimir Zelenski a fost sfătuit să accepte oferta făcută de președintele Vladimir Putin, susținută în cadrul unui apel telefonic.
Președintele ucrainean refuză să depună armele
Conform oficialului ucrainean, Volodimir Zelenski a avut o conversație telefonică alături de Naftali Bennet, în cadrul căreia premierul Israelului l-a sfătuit pe liderul de la Kiev să se predea. Apelul, care ar fi fost inițiat de Bennett, viza o încercare de convingere a președintelui ucrainean să pună capăt războiului. Oficialul israelian a făcut referire la cetățenii ucraineni care au de suferit din pricina prelungirii conflictului.
„Dacă aș fi în locul tău, m-aș gândi la viața oamenilor mei și aș accepta oferta”, a spus Bennett.
Răspunsul lui Zelenski a fost însă unul scurt și clar. Acesta a menționat doar „Te aud”, în timpul conversației. Pe de altă parte, liderul de la Kiev consideră că nu este momentul pentru a se preda. În plus, Zelenski susține că oferta lui Vladimir Putin de a încheia războiul prin predarea conducerii din fruntea Ucrainei reprezintă doar începutul.
„Bennett ne-a spus să ne predăm. Nu avem nicio intenție să facem acest lucru. Știm că oferta lui Putin este doar începutul”, a precizat Zelenski.
Discuții aprinse între Israel și Ucraina, pe fondul conflictului cu Rusia
Premierul israelian a avut o vizită la Moscova în ultimele două săptămâni de la izbucnirea conflictului armat. În urma eforturilor de mediere ale Israelului, biroul primului ministru și Ministerul de Externe susține că statul israelian trebuie să se păstreze prudent și echilibrat în acest conflict.
Oficialitățile din Israel au menționat că au solicitat Ucrainei să nu ceară mai mult ajutor militar altor state, fapt care dăunează încercărilor de mediere, potrivit The Jerusalem Post.
De cealaltă parte, Zelenski și oficialii ucraineni nu consideră că se poate vorbi despre o mediere. Președintele Ucrainei a precizat că Bennett nu mediază, ci este mai degrabă o cutie poștală pentru mesajele celor două părți implicate.
„Nu avem nevoie de cutie poștală. Avem destule. Dacă Bennett vrea să fie neutru și să medieze, ne-am aștepta să-l vedem desemnând pe cineva care să lucreze la asta zi și noapte și să încerce să ajungă la un compromis.”, a spus președintele ucrainean.
Conform unor oficiali ucraineni, Bennett nu își dorește o implicare clară, neadoptând una dintre cele două poziții din conflict, de teama de a nu afecta legăturile Israelului cu Rusia.