Cine iese mai devreme la pensie. Condiţia pusă de autorităţi pentru românce, s-ar scădea 3 ani şi jumătate
Deși a fost promulgată noua lege a pensiilor, parlamentarii au venit cu noi amendamente referitoare la cine iese mai devreme la pensie, iar noul proiect vine și cu condiţia pusă de autorităţi, iar perioada ar putea scădea 3 ani şi jumătate pentru anumite românce, conform proiectului de lege.
Un nou proiect legislativ stabilește cine iese mai devreme la pensie
Conform noii legi, este stabilită vârsta minimă de pensionari, inclusiv pentru femei, dar parlamentarii vor să aducă noi modificări pintr-un amendament ce stabilește cine iese mai devreme la pensie.
Conform noilor propuneri, este vorba de femeile care vor avea stagiul de cotizare minim realizat și care au născut și crescut, cel puțin un copil, iar această schimbare la legea pensiilor ar putea intra în vigoare mai repede decât ne așteptam.
Parlamentarii liberali, cei care au depus noul proiect de completare a legii pensiilor, spun că este necesară această reducere a anilor pentru aceste categorii de femei, și că vor să standardizeze aceste criteriu prin amendamentul adus la Legea Pensiilor.
Condiţia pusă de autorităţi pentru româncele vizate de proiect
Grupul parlamentar mai justifică noua modificare din Legea pensiilor spunând că femeile care au născut și crescut un copil până la vârsta de 16 ani, ar trebui să poată ieși mai devreme la pensie, dar condiţia pusă de autorităţi pentru aceste românce este de a avea stagiul minim de cotizare, și nu cel maxim cum este acum.
Reducerea perioadei, care ar putea scădea 3 ani şi jumătate, va fi una progresivă, în funcție de numărul de copii pe care l-ar avea, după cum urmează:
- pentru un copil – cu un an,
- pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni,
- pentru 3 copii – 2 ani,
- pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni,
- pentru 5 copii – 3 ani,
- pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.
Care sunt avantajele prezente în proiectul de lege
În baza noului normativ ce va modifica aceste capitole din Legea Pensiilor, spun parlamentarii, aduc și anumite avantaje pentru aceste categorii de femei, cel mai important fiind schimbrea condiției referitoare la stagiul de cotizare, care la acest moment este stabilit ca fiind cel complet.
Proiectul, depus deja în Senatul României, așteaptă avizele din partea comisiilor de specialitate, urmând ca după vot să fie trimis în Camera Deputaților, forul legislativ decizional pe genul acesta de legi.
În cazul în care ar trece proiectul, aceste categorii de femei ar putea ieși mult mai devreme la pensie, dar numai în baza respectării condițiilor prevăzute în amendamentul la Legea pensiilor. Grupul de parlamentari este optimist în ceea ce privește votul, așa că există toate șansele ca acesta să treacă repede de cele două camere.