Cine este Sorin Blejnar, fostul șef ANAF și ce avere are. Cât ar fi luat mită el și soția sa
Sorin Blejnar, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a fost trimis în judecată alături de soția sa. Acuzația sub care s-a luat această decizie este: luare de mită de 1,2 milioane de euro. Cine este Blejnar și ce avere deține?
Cine este Sorin Blejnar și ce avere deține?
Fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Direcția Națională Antifraudă a anunțat trimiterea dosarului său în instanță. De asemenea, soția lui Blejnar și alți doi membri din conducerea Fiscului sunt în aceeași situație. Este vorba despre: Viorel Comăniță, fost vicepreședinte al ANAF și director al Autorității Naționale a Vămilor, și Sorin Florea, fost comisar general adjunct al Gărzii Financiare. Andreea Blejnar este acuzată, în același dosar, de complicitate de luare de mită. Averea sa „primită” se ridică la suma de 1.200.000 de euro și deține o vilă într-o zonă centrală a Capitalei despre care se spune că ar fi costat 200.000 de euro. Cu toate astea, Antena 3 a susținut că locuința a costat 499.900 de euro. De asemenea, este cunoscut pentru că se răsfață în vacanțe exclusiviste, în locuri pe care mulți le-au văzut doar în imagini.
”În calitate de președinte, vicepreședinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpații Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei trei inculpați să protejeze activitatea nelegală desfășurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinați lui Blejnar Sorin, de la doi interpuși ai omului de afaceri”
Comunicat al DNA
„Taxă de protecție”
Omul de afaceri la care se referă procurorii anticorupție este Radu Nemeș, condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală și constituire de grup infracțional organizat, cu toate că acest lucru nu este menționat explicit.
Direcția Națională Aticorupție susțin că sumele primite drept mită de inculpați au avut caracterul unei taxe de protecție, încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, astfel că activitatea ilegală a societății ce era controlată de omul de afaceri plătea taxa tocmai să nu fie observată sau oprită de organele fiscale. „Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale”