Cine este omul care nu l-a salutat pe Hitler. Cum a avut curaj să refuze

de: Ștefan R. Apostol
11 03. 2021

Anii 30 în Europa au însemnat ascensiunea la putere a celui mai infam dictator, Adolff Hitler. Adoptat de partidul nazist  infamul salut „Sieg Heil!” al lui Hitler a fost obligatoriu pentru toți cetățenii germani. Era ca o demonstrație de loialitate față de Führer, partidul său și națiunea sa. Dar a existat un german care a refuzat acest salut, numele său era August Landmesser.

August Landmesser, omul care a refuzat să salute

August Landmesser, omul care nu a vrut să-l salute pe Adolf Hitler are o poveste tragică și puternică. A fost singurul german care a refuzat să-i acorde lui Hitler salutul nazist. Momentul s-a întâmplat în 1936, la un miting nazist la care participa inclusiv Führer-ul Adolf Hitler.

Povestea lui August Landmesser începe în 1931, când s-a alăturat partidului nazist. Atunci a început să-și croiască drum în rândul a ceea ce va deveni singura afiliere politică legală din țară. Doi ani mai târziu, Landmesser s-a îndrăgostit nebunește de Irma Eckler, o femeie de origine evreiască, și i-a propus căsătoria în 1935.

După descoperirea logodnei sale cu o evreică, Landmesser a fost expulzat din Partidul nazist. August Landmesser și Eckler au decis să depună o cerere de căsătorie la Hamburg, dar uniunea a fost refuzată în temeiul legilor de la Nürnberg, recent adoptate. Ulterior, în 1935 Irma dă naștere fiicei lor.

Politica nazistă ulterioară,  de exterminare a evreilor, interzicea căsătoria rasei aeriene cu cetățenii de origine evreiască. În cazul în care era încălcată această regulă impusă de Adolf Hitler, riscau chiar pedeapsa cu moartea.

Vine momentul 13 iunie 1936. Adolf Hitler care deja își construise un adevărat cult al personalității, organizează unul din cele mai mari mitinguri naziste de până atunci. În momentul în care Hitler urcă la tribună și dă celebrul salut ”Sieg Heil!”, Landmesser i-a o poziție cu brațele încrucișate și nu salută. Actul de sfidare se remarcă în mijlocul mulțimii de saluturi naziste. (vezi galeria)

Fuga din Germania și lagărul de concentrare

În 1937, sătul, August  Landmesser a încercat să fugă din Germania nazistă în Danemarca împreună cu familia sa. Este reținut la graniță și acuzat de „dezonorarea rasei” sau „infamie rasială”, conform legilor de la Nürnberg.

Un an mai târziu, Landmesser a fost achitat pentru lipsa de probe și a fost obligat să renunțe la familie. Refuzând să-și abandoneze soția, Landmesser a ignorat ordinele naziste și este arestat din nou în 1938. Ulterior este condamnat la aproape trei ani într-un lagăr de concentrare. Acesta este momentul când, odată aruncat în lagăr, nu va mai vedea niciodată femeia pe care o iubea, și nici pe fiică.

August Landmesser nu a știut, de fapt, ce s-a întâmplat cu soția și fiica sa. Poliția secretă, SS-ul, a arestat-o pe Eckler și era trimisă în lagăr. Era însărcinată în câteva luni cu a doua fiică a cuplului. Irma a născut-o pe Irene în închisoare. Ulterior a fost trimisă într-un lagăr de concentrare pentru femei la scurt timp după naștere.

Se crede că Irma Eckler a fost transferată în ceea ce naziștii numeau „centru de eutanasie” în 1942, unde a fost ucisă cu alți 14.000 de evrei. După condamnarea la închisoare, Landmesser a avut câteva locuri de muncă înainte de a fi trimis pe front. Câteva luni mai târziu, a fost declarat dispărut în acțiune în Croația.

Această poveste a sfidării și a morții s-ar fi putut încheia anonim, ca multe altele în acea perioadă de moarte și durere. Dar de data aceasta nu a fost așa. În 1996, această poveste a demnității umane prin refuzul de a saluta nazismul a ieșit la iveală datorită muncii fiicei lui August, Irene. Pentru mai multe detalii citiți aici.