Cine este, de fapt, stelistul vândut germanilor de către Ceaușescu. Povestea de film a sportivului: „Voiam să-mi cumpăr părinții”

Nicolae Ceaușescu a acceptat să lase familia Schmidt să plece în Germania

Hans Schmidt a fost unul dintre cei mai buni jucători de handbal din România în anii ’60. A fost campion naţional cu Ştiinţa Timişoara şi cu Steaua. A făcut parte din echipa care a adus primul titlu pentru echipa de handbal a militarilor. Ajuns la 77 de ani, Hans Schmidt şi-a rememorat viaţa de film într-un interviu pe care l-a acordat pentru Antena 3. El şi familia sa au fost printre cei aproximativ 500.000 de oameni, majoritatea saşi  pe care Ceauşescu a acceptat să îi vândă în străinătate.

Hans Schmidt și familia sa au fost grațiați de Nicolae Ceaușescu. Li s-a permis să plece din țară

Practic, libertatea acestor oameni a fost răscumpărată. Schmidt a fost campion cu Steaua în 1963, iar un an mai târziu a participat la un turneu cu naţionala României. În Germania, la Koln. A reuşit să evadeze din cantonanemt şi nu s-a mai întors niciodată în România. A semnat cu VfL Gummersbach şi a câştigat şapte titluri în Germania, plus patru Cupe ale Campionilor.

Hansi Schmidt, o viață de film. Are 77 de ani și locuiește în Germania

Dar Hansi Schmidt a vrut o perioadă să se lase de handbal, pentru a se angaja într-o fabrică,. Voia să câştige mai mult, pentru a-şi răscumpăra părinţii din România. Heinz Gunter Husch, avocat, este cel care a fost însărcinat să rezolve cazul lui Schmidt. Şi a reuşit în cele din urmă, deşi negocierile nu au fost deloc uşoare. Graţierea a venit doar după ce a discutat personal cu Nicolae Ceauşescu.

„Schmidt era şi locotenent în Armata Română. A fost condamnat la închisoare 10 ani, iar partea română s-a opus emigrării părinţilor lui. Mi s-a spus tot timpul că acest caz nu poate fi rezolvat! Aşa că s-a făcut o ofertă suplimentară: dotarea unui cabinet stomatologic cu tehnică de vârf. Dar nici asta nu a fost suficient, iar pentru rezolvarea acestui caz a fost nevoie de o amnistie. După 22 de runde de negocieri, mi s-a spus că doar Ceauşescu personal trebuie să hotărască decizia. La următoarea negociere, mi s-a spus că părinţii lui Hansi au voie să emigreze!”, a declarat Husch, conform GSP.

„Germania avea o datorie de 20 de milioane de mărci către România pentru cumpărarea de oameni, dar din cauza Revoluţiei şi după împuşcarea lui Ceauşescu toţi banii au rămas în conturile Germaniei”, a mai spus Heinz Gunter Husch.

În prezent, la 77 de ani, Hans Schmidt trăiește tot la Gummerbach, oraș aflat în apropiere de Koln. După retragerea din cariera de jucător a decis să nu continue în lumea handbalului și ca antrenor.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI