Cine este, de fapt, soțul Angelei Merkel. Ce poreclă are bărbatul în Germania și peste tot în lume
Angela Merkel este cea mai puternică femeie din lume. Este liderul țării care conduce economia europeană. Anul trecut, în 17 iulie Angela Merkel împlinea 66 de ani, și îi este fircă de câini. A avut o viață interesantă și plină de lucruri contradictorii.
Viața de familie a Cancelarului Germaniei
Numele de Merkel vine de la primul soț al Cancelarului Germaniei, un coleg student la fizică, Ulrich Merkel, cu care s-a căsătorit în 1977 și a divorțat patru ani mai târziu. După divorțul de acesta, în 1981 îl va cnuoaște pe cel de-al doilea soț, Joachim Sauer.
Acesta, tot cadru universitar, avea să-i devină partener de viață, fiind și astăzi împreună. Ajuns la vârsta de 71 de ani, mai în glumă, mai în serios, a fost poreclit Fantoma de la Operă. Motivul, cât se poate de banal, lipsa de interes în a apărea în public.
De altfel, la învestirea soție Angela Merkel, în funcția de Cancelar al Germaniei, Joachim Sauer a fost absent. Deși Angela Merkel nu are copii din prima căsnicie, a acceptat familia actualui soț, care are doi copii, doi băieţi, Daniel şi Adrian.
Anul 2021 este și anul în care cea mai puternică femeie din lume se va retrage din actuala funcție, după mai bine de 15 ani. la 66 de ani Angela Merkel poate spune că va ieși din politica internațională cu capul sus.
Angela Merkel, de la barman la cea mai puternică femeie din lume
Pe numele de botrez, Angela Kasner, Angela Merkel a crescut într-o familie parțial de origine poloneză. Tatăl lui Merkel era oficial în biserica luterană.
El și-a mutat familia din Germania de Vest în Germania de Est controlată de sovietici la scurt timp după ce Angela s-a născut, chiar dacă alte mii de persoane fugeau în altă direcție. Abordarea disciplinată și prudentă a Merkel față de politică este adesea atribuită educației sale din estul Germaniei.
În timp ce studia fizica la Universitatea Karl Marx din Leipzig, Angela Merkel a lucrat ca barman la discotecile studenților, iar doctoratul și l-a luat tot în Berlinul de Est în 1986.
”Am lucrat ca barmaniță. Primeam 20 până la 30 de pfennigs în plus pentru fiecare băutură pe care o vindeam și asta adăuga până la 20 până la 30 de mărci suplimentare în fiecare săptămână. Asșa mi-am plătit mult timp chiria.”, povestea Angela Merkel.
Are o diplomă în fizică și un doctorat în chimie cuantică. Unii spun că succesul ei ca om politic vine din abordarea sa științifică și analitică a situațiilor. A continuat să lucreze ca cercetător, singura femeie din secția de chimie teoretică la Academia de Științe din Germania de Est.
La sfârșitul anilor 1970, Merkel a solicitat un post de profesor asistent la o școală de inginerie. I s-a cerut să se alăture Stasi, poliția secretă din estul Germaniei. Angela Merkel ar fi refuzat, susținând că ar fi fost un spion prost pentru că era cam slobodă la gură. Nu a primit slujba.
Dacă s-ar fi alăturat, o viitoare carieră în politica germană ar fi fost imposibilă, recunoaște cancelarul acum. Pentru unii politicieni dintr-o Germania reunificată, orice asociere din trecut cu Stasi ar fi considerată otrăvitoare din punct de vedere politic. Mulți au fost obligați să demisioneze atunci când au fost descoperite legături din trecut.