14 feb. 2024 | 11:19

Cine este, de fapt, Sfântul Valentin și de ce nu are nicio legătură cu Ziua Îndrăgostiților

Diverse
Cine este, de fapt, Sfântul Valentin și de ce nu are nicio legătură cu Ziua Îndrăgostiților
Cine este, de fapt, Sfântul Valentin

În numele lui, pe 14 februarie, an de an, se fac gesturi romantice, se cumpără flori, ciocolățele, se fac declarații și tot felul de alte surprize. Cu toate astea, puțini români știu cine este Sfântul Valentin, de fapt. În calendarul creștin ortodox este celebrat în mijlocul verii și nu are nicio legătură cu Ziua Îndrăgostiților.

Sărbătoare sau marketing?

Unii o boicotează, susținând că este o sărbătoare falsă, doar o campanie agresivă de marketing ce a pornit în Statele Unite ale Americii, alții, romantici incurabili, nu ratează nicio ocazie de a-și răsfăța partenerul sau partenera.

Este ziua din an în care se cumpără flori, ciocolățele, se fac declarații și gesturi romantice și tot felul de alte surprize. Mai mult, se urează „La mulți ani” celor care poartă numele Valentin și Valentina.

Ortodocșii ar trebui să îl celebreze pe 30 iulie

În ultimii ani, data de 14 februarie a devenit și în România Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day, cum este numită peste Ocean. Românii, în ciuda faptului că sunt – marea majoritate – ortodocși, nu știu cine este, de fapt, Sfântul Valentin.

În calendarul creștin el este celebrat în mijlocul verii, pe 30 iulie.

Te-ar putea interesa și: Ce flori să nu cumperi de Valentine’s Day. Vor atrage ghinionul în relația ta

Cine este, de fapt, Sfântul Valentin

Sfântul Mucenic Valentin a fost episcop al Umbriei. Se credea că avea darul tămăduirii, a ajutat mulți oameni să se vindece de diferite afecțiuni, răspândind în zonă creștinismul.

Se spune că ar fi reușit, prin rugăciune, să-l vindece pe fiul unui profesor păgân renumit în Umbria, Craton.

„De vei vrea tu, fiul tău se va tămădui! Craton a zis: Jumătate din avuţia mea o voi da, de vei putea să tămăduieşti pe fiul meu.

Sfântul a zis: Mă minunez de tine, că eşti dascăl înţelept şi nu pricepi cuvintele cele zise de mine. Deci, iarăşi îţi spun, că de vei vrea tu, se va tămădui bolnavul; că, de vei crede în Hristos, toate se vor putea credinciosului. De vei primi credinţa la care eu te sfătuiesc şi, lepădându-te de păgânătatea zeilor, îţi vei pune nădejdea în singurul Dumnezeu, Cel nevăzut şi atotputernic, se va da sănătate fiului tău, precum doreşti. Iar jumătate din averea ta, pe care mi-o făgăduieşti, împarte-o săracilor, ca să se roage lui Dumnezeu pentru tine şi pentru fiul tău. Iar pe mine, cu niciun chip nu mă vei putea îndemna să iau ceva de la tine, pentru tămăduirea lui.

Craton i-a zis: Deşi nu ştiu cu ce fel de rânduială se cuprinde credinţa voastră, însă am auzit că fiecare se mântuieşte cu credinţa sa. Căci, nu poate credinţa unuia să ajute altuia, nici necredinţa cuiva să vatăme pe altcineva. Acestea şi mai multe zicând sfântul episcop, ritorul Craton a căzut la picioarele lui şi a zis: Cred întru Cel propovăduit de tine că este Dumnezeu adevărat şi nu este altul afară de El, care porunceşte bolilor şi morţii şi acelea fug. El porunceşte vieţii şi vine. Ritorul a zis: Toate câte mi le grăieşti le voi face, numai fiul meu să se facă sănătos. (…) Atunci, ritorul Craton, chemând pe femeia sa şi pe toţi casnicii săi, s-au aruncat înaintea picioarelor lui, făgăduind că toţi se vor face creştini, dacă se va tămădui Herimon”, potrivit Doxologia.

Te-ar putea interesa și: Ziua Îndrăgostiților 2024, idei de cadouri. Cum să îți surprinzi jumătatea de 14 februarie

Parteneri
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Redactia.ro
O recunoști? A fost cea mai bine vândută artistă din epoca interbelică. A depășit-o chiar și pe Maria Tănase
Click.ro
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri care loveau un bărbat cu bâte
Digi24
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
EVZ.ro
Cum a fost surprins Ronald Gavril, iubitul Anamariei Prodan, la întoarcerea în România, de către parteneră. Luptătorul va participa la gala sportivă organizată de impresară
Spynews
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Capital.ro
Românii care ar putea pierde bani la salariu, de la 1 iulie 2024. Este vorba de peste un milion de oameni
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
SIMONA HALEP, RELAȚIE AMOROASĂ SECRETĂ cu un MILIONAR ROMÂN! Bărbatul are deja o CONCUBINĂ și un COPIL
Mediaflux
Jurații de la Chefi la cuțite, detalii din culisele emisiunii, înainte de Marea Finală. Cum a fost competiția pentru Richard Abou Zaki sau Alexandru Sautner
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
Cântăreața din România care a ajuns să cântărească doar 36 KG! Imagini incredibile cu artista piele și os
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro