Cine este, de fapt, bărbatul care a creat „super-leul“. Cel mai bun falsificator din istoria României

de: Emanuela Pană
25 06. 2020

În urmă cu 30 de ani era condamnat pentru furt, iar astăzi este declarat cel mai mare falsificator de bani de plastic din lume. Cine este românul care a creat „super-leul“, aflați în paragrafele următoare.

El este românul care a creat „super-leul“

Un român în vârsta de 52 de ani a fost numit cel mai mare falsificator de bani, după ce, în urma cu 30 de ani, era condamnat pentru furt. După șase ani grei de căutări, bărbatul a fost prins, ieri. Banii falși fabricați de el erau atât de buni, încât au reușit să îi păcălească și pe specialiști, trecând de sistemele băncilor de recunoaștere a banilor falși. Pentru a afla cum a reușit bărbatul să facă acest lucru, agenții Europol au venit în Capitală.

DIICOT a pus sub acuzare trei persoane pentru falsificare de bani și introducerea lor pe piață vreme de șase ani. Vorbim de nu mai puțin de 1,7 milioane de lei, în bancnote de câte 100. Procurorii și polițiștii au găsit, într-o casă din București, un laborator cu imprimante și materiale de cea mai bună calitate. Creierul din spatele acestei operațiuni de falsificare ar fi un bărbat condamnat pentru furt în anii ’90.

Banii românești, cel mai greu de falsificat din lume

Bancnotele false puse în circulație de o grupare obișnuită sunt, de obicei, destul de ușor de recunoscut, fiind copii ale unor „hârtii“ cunoscute și nu necesită să fii expert ca să descoperi că sunt de o calitate îndoielnică, iar culorile sunt mult diferite de cele ale monedelor autentice.

Se spune că banii românești ar fi cel mai greu de falsificat din întreaga lume, dar bărbatul de 52 de ani a reușit să aducă falsul la rang de perfecțiune. Bancnotele de 100 de lei au avut aproape toate elementele reproduse, la fel cum apar pe originale.

„Liderul grupului îi coordona pe ceilalți, avea rolul de a procura materiale și instrumente necesare. Într-un intervat scurt a produs cele mai bune falsuri din istoria României, a devenit cel mai bun falsificator de bancnote din plastic din lume. DIICOT și poliția au desfășurat activități de monitorizare a fenomenului de contrafacere, iar ca urmare a calității reproducerii, acestea fiind din polimer, fals aproape imposibil de sesizat pentru cei care intrau în contact cu banii, din acest motiv a fost denumit, generic, «super-leu»“, a declarat Mihaela Porime, procuror DIICOT, pentru Digi24.