Cine este Corneliu Onilă, episcopul retras al Hușilor. Arestat după o relație nepotrivită cu un fost elev
Corneliu Onilă, fost episcop de Huși, a fost reținut, joi, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi într-un dosar de act nepotrivit cu un minor. Corneliu Onilă s-a născut pe 25 iulie 1966, în satul Corni-Albești, comuna Albești, județul Vaslui.
Cine este Corneliu Onilă, episcopul retras al Hușilor. Aacesta ar fi avut o relație nepotrivită cu un minor
Faptele pentru care a fost reținut astăzi de către procurori, pentru 24 de ore, Corneliu Onilă, ar fi fost comise în anul 2017. De altfel, BOR i-a retras lui Corneliu Onilă funcția de Episcop încă din 2017. Corneliu Onilă s-a năcut în anul 1966, pe 25 iulie, în județul Vaslui.
Corneliu Onilă fusese ales ca episcop de Huși prin vot secret, cu 43 de voturi favorabile și 3 împotrivă, în detrimentul contracandidatului Gurie Gorjeanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, în data de 18 iunie 2009. Alegerea a fost făcută de către membrii Sfântului Sinod, Corneliu Onilă fiind al 51-lea episcop al Hușilor.
Corneliu Onilă, înscăunat episcop de Huși în ziua de Sfântul Petru și Pavel
Corneliu Onilă a fost înscăunat în funcția de episcop al Hușilor pe data de 29 iunie 2009, în ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, de hramul Catedralei Episcopale din Huși.
Atunci, la slujba de întronizare oficiată de către Înaltpreasfințitul părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a participat chiar și Traian Băsescu, președintele României.
Dacă va fi condamnat, Corneliu Onilă va fi caterisit
„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.
În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, arată un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române.