Cine era tânărul român, mort pe frontul războiului din Ucraina. Mesajul dureros trimis de soția sa după tragedie

de: Rosu Ioana
25 10. 2023

Rudolf Wittman, un tânăr român de 27 de ani, a devenit erou în Ucraina după ce și-a oferit ajutorul și curajul alături de soldații ucraineni în conflictul cu forțele ruse. Născut, crescut și educat la Arad, tânărul a decis să meargă să lupte pentru libertatea Ucrainei, fiind profund impresionat de situația dificilă a țării și de lupta eroică a soldaților ucraineni.

Tânărul făcuse parte din ”Legiunea Străină”

Rudolf Wittman, cunoscut ca „Rudi” printre prieteni, a fost luptător în Legiunea Străină și a petrecut mai mulți ani în această unitate militară. El a ales, în urmă cu un an să meargă să apere Ucraina, după ce a constatat că soldații Kievului se confruntau cu presiuni copleșitoare din partea forțelor ruse, aceștia fiind depășiți numeric. Acolo și-a întâlnit iubita, căreia îi promisese că îi va dedica întrega viață după terminarea războiului.

În ciuda faptului că, atunci când pleci la război nu poți fi sigur că te întorci în viață, vestea morții sale premature a îndurerat familia și întrega comunitate, având în vedere că gestul său de curaj și solidaritate a fost întâmpinat cu recunoștință și omagiat de toată lumea.

În cele din urmă, familia militarului a luat legătura cu Ambasada României la Kiev pentru a solicita repatrierea trupului neînsuflețit. De asemenea, MAE a transmis un mesaj pentru confirmarea tristei vești, dând asigurări cu privire la repatrierea bărbatului.

„Confirmăm faptul ca autoritățile ucrainene ne-au informat cu privire la decesul unui cetățean român în Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Cernăuți a acordat asistență consulară specifică în cazurile de repatriere a trupurilor neînsuflețite, constând în eliberarea documentelor în astfel de situații”, a transmis MAE.

Mesajul transmis de soția lui Rudolf

S-au întâlnit, s-au plăcut și au ales sa-și unească destinele, chiar dacă tensiunile din Ucraina nu au dispărut niciun moment din viața oamenilor. Din păcate, Rudolf a murit mult prea devreme, lăsând în urma sa o familie și o soție îndurerată, care vor rămâne marcați pentru tot restul vieții.

Cu puțin timp în urmă, Ivanna, soția lui Rudolf, a scris pe contul ei de socializare o scrisoare în memoria soțului său, pe care îl numește ”viking”. În rândurile pe care tânăra le-a așternut cu o mare durere în suflet, aceasta vorbește despre român ca despre un prinț care i-a furat inima și a făcut-o să trăiască o viață de basm.
Într-o manieră mai realistă, Ivanna îl consideră pe fostul soț eroul ei, dar și al Ucrainei, jurându-i că nu-l va uita niciodată, și mai mult, că îl va iubi pentru totdeauna.

”Am crezut că astfel de vikingi nu mor. Viața îți oferă o persoană care schimbă totul. Cum începi să crezi că basmele prințului nu sunt basme, ci realitate, nu glumesc, pentru că așa a fost.

Rudolf, un străin care a venit în Ucraina să lupte pentru Ucraina, să-mi apere țara și a devenit apărarea, rezistența și sprijinul meu. Un om cu o inimă incredibilă, un suflet sincer și cu o bunătate incredibilă.

Nu i-a fost frică de moarte, a spus că doar stinge lumina și totul este Valha. Era într-adevăr ca un viking, atât de multă putere, curaj nu am văzut la nimeni.
Își iubea meseria, spunea că operează și că slujba vor fi pe primul loc fără să spun eu. După război, a spus că atunci primul loc va fi al meu… și am crezut pentru că am crezut că astfel de vikingi nu mor, dar este război al naibii și e brutal… ea îi ia pe cei mai buni.

Mi-ați spus că luptați pentru independența Ucrainei, iar eu trebuie să lupt pentru a ne schimba țara din interior, lupt pe frontul vostru, vă promit că voi continua să o fac.

Ți-ai dat viața pentru Ucraina… pentru un război care nu ar trebui să fie al tău, dar ai fost aici ca să putem avea viitorul… Ești pentru totdeauna în inima mea, în memoria mea. O persoană ca tine este imposibil de uitat…

Ești cea mai bună persoană pe care am întâlnit-o vreodată în viața mea, să spui că te-am iubit nu este suficient, a fost cu siguranță mai mult decât doar iubire….
Tu ești eroul meu, ești eroul Ucrainei…Veșnică amintire ție și împărăției cerurilor, dragă…”, a scris Ivanna, după moartea românului.