Cine câștigă de pe urma cutremurelor din România? Efectul problemelor din țara noastră
În aceste zile România a fost zguduită de cutremure, începând cu 14 februarie, când un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs în județul Gorj, în sud-vestul României. A fost cel mai puternic cutremur care a lovit România din 28 octombrie 2018, când țara a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade. Dar, pe fondul acestor temeri, românii care nu aveau polițele de asigurare de locuințe în caz de cutremur au început să ia cu asalt agențiile de asigurări. Așa că, se pune întrebarea logică, „cine câștigă de pe urma cutremurelor din România?”, iar efectul problemelor din țara noastră încep să iasă din nou la iveală.
Seismele din ultimele zile scot la iveală și mai multe probleme
Pe 14 februarie, după aproap 200 de ani de liniște a avut loc un cutremur puternic într-o zonă în care nu se aștepta nimeni să apară acest fenomen. Epicentrul cutremurului s-a aflat la o adâncime de 40 km, aproape în aceeași zonă muntoasă ca și cel al cutremurului cu magnitudinea 5,2 de o zi mai devreme.
Cutremurul a fost resimțit clar în București, care se află la peste 300 km sud-est de epicentru, dar nu au fost raportate imediat victime, dar cutremurul a provocat pagube materiale în zonele din apropierea epicentrului, cel puțin o mașină a fost lovită de resturi căzute de pe streașină.
Din păcate, în ultimele zile, România a înregistrat o serie de cutremure și, conform specialiștilor, constituie una dintre cele mai active zone seismice din Europa, aici fiind înregistrate mai multe cutremure de adâncime intermediară, între 70-200 km, cu magnitudinea cuprinsă între 7,0 și 7,8. În martie 1977, un cutremur major cu magnitudinea de 7,2 a ucis peste 1.000 de persoane și a avariat mii de clădiri din țară.
Deși România nu se află pe aceeași placă tectonică cu a Turciei, cinci cutremure, cel mai puternic având 4,6 grade pe scara Richter, au avut loc și în România atunci când Turcia și Siria s-au confruntat cu un cutremur major în dimineața zilei de 6 februarie.
Legislația românească prevede cu caracter obligatoriu ca românii să dețină minim o poliță de asigurare a locuinței în caz de cutremur, suma maximă fiind de 20.000 de euro, cu o rată lunară de 20 de euro. În cazul în care această poliță nu există, legea poate amenda orice cetățean în această speță, iar amenzile pleacă de la 500 de lei.
Efectul recentelor evenimente și cine câștigă de pe urma cutremurelor din România?
Deși după ultimele seisme nu s-au înregistrat pagube umane majore, dar materiale da, case distruse, instituții ale statului deteriorate, precum și instituții de învățământ, autoritățile au readus în discuție un plan, băgat la sertar, conceput de cei de la IGSU în cazul unor cutremure, fiind de fapt scenarii de risc pentru majoritatea orașelor unde sunt, într-adevăr, riscuri mari seismice și de rezistență a ansamblurilor de locuințe, a obiectivelor istorice, etc.
De exemplu, în această dimineațâ a mai avut loc un seism cu magnitudinea 4,1 și tot în Gorj, la adâncimea de 15 km, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, iar oamenii au ieșit extrem de speriați pe străzi. În această situație, clădirile cu rsic-seismic ridicat sunt expuse unor pericole, și aici intervin asiguratorii și polițele despre care aminteam.
Cu cât aceste clădiri sunt acoperite de una sau mai multe polițe, cu atât valoarea despăgubirii crește, ținând contul că valoarea maximă, confom legii, este de 20.000 de euro. Dar, efectele recentelor cutremure, pe lângă panica, teama și pagubele materiale din orașele afectate, a mai generat ceva, și anume creșterea procentului de români care au mers către asigurători pentru a încheia aceste polițe obligatorii pentru locuințe în caz de cutremure.
Vezi și: Lista școlilor încadrate în clasa de risc seismic I. Elevii, în pericol în caz de cutremur
Din cinci români, doar unul are asigurare în caz de cutremur
Presiunea evenimentelor și succesiunea de cutremure i-au determinat pe români, mai ales cei care nu au asemenea polițe, să bată la ușa asigurătorilor, iar aceștia, așa cum era de așteptat, au profitat din plin de situație, încasând sume importante de la românii panicați și disperați.
Ceea ce poate puțină lume știe, este că o locuință este asigurată pentru pagube provocate de cutremur numai dacă ai adăugat un amendament la polița de asigurare, sau ai cumpărat o poliță separată pentru cutremur. Cutremurele pot provoca pagube importante care nu vor fi acoperite de polița de asigurare pentru locuințe sau chiriași.
Cu alte cuvinte, dacă a avut loc un cutremur recent, majoritatea asigurătorilor nu vor vinde nicio nouă asigurare împotriva cutremurelor timp de 30 până la 60 de zile. Dacă te gândești la o poliță, momentul ideal pentru a cumpăra acoperirea este înainte de a avea loc un cutremur.
Deși pare ciudat într-o țară cunoscută pentru activitatea seismică, deși relativ fără prea mari intensități, statistica arată că aceasta este cifra reală a acestui moment dacă vorbim de asigurările locuințelor în caz de cutremur, de un român la cinci asigurat. Ba mai mult, nici asigurătorii nu au dat prea mare importanță acestor polițe, sau dacă s-a întâmplat așa, au fost introduse valori minime acoperite în polița generală de asigurare a unei locuințe.
Recentele evenimente au generat un val de cereri către asigurătorii din piață, iar procentele de încasări, cum era de așteptat, au crescut și ele. Asigurătorii au tot interesul să aibă cât mai mulți clienți, iar acum, odată cu cererile strict pentru polițele de asigurare în caz de curtemur, aceștia vor profita la maxim de temerile și panica instaurată printre români.
Asigurătorii câștigă de pe urma cutremurelor
Fiind o economie de piață și numărul asigurătorilor, relativ micșorat, este de așteptat ca cererea să fie mai mare decât oferta, asta generând automat și un cost mai mare la încheierea unei polițe de asigurare. Dar, trebuie să mai știm că asigurarea împotriva cutremurelor nu acoperă daunele provocate de apă din surse externe, cum ar fi refularea canalizării sau a scurgerilor sau inundațiile.
De exemplu, dacă locuiți în apropierea unui lac care vă inundă casa după un cutremur, asigurarea pentru cutremur nu va plăti pentru repararea pagubelor. O poliță de asigurare împotriva inundațiilor va acoperi proprietatea pentru aceste daune, deci o altă poliță, un alt profit pentru asigurător, alți bani în buzunarele acestora.
De obicei, asigurarea împotriva cutremurelor nu va acoperi nimic din ceea ce polița de asigurare a locuinței acoperă deja. De exemplu, nu va acoperi daunele provocate de incendii la locuință, chiar dacă incendiul a izbucnit din cauza unui cutremur care a rupt o conductă de gaz, în acest context polița ta de asigurare pentru proprietarii de locuințe ar acoperi pierderile cauzate de un incendiu.
Și încă ceva, polițele standard de asigurare a proprietarilor de locuințe nu acoperă daunele provocate de cutremure. Trebuie să fi conștient de franșizele pentru cutremur și de modul în care acestea funcționează. Puteți citi despre acest subiect în informațiile oferite de fiecare asigurător pe site-ul său, în cazul în care acestea există pentru consumatori privind franșizele pentru cutremur.
O poliță de asigurare este un contract legal, așa că, este în obligația ta să citești cu atenție polița și să contactezi agentul sau compania de asigurări dacă ai întrebări.
Concluzie
Indiferent de ce calamitate naturală am discuta, sau una provocată de om, va exista întotdeauna o parte care va profita din plin de acest gen de situații.
În cazul nostru, cine câștigă de pe urma cutremurelor din România în aceste zile sunt asigurătorii de polițe, cei care suferă sunt românii fără polițe și cu locuințe cu risc mare seismic, iar în ceea ce privește responsabilitățile asumate în cazul unor astfel de situații, nu răspunde nimeni. Așa că, mare atenție!