Cine beneficiază de pensia de urmaș, la final de 2024. Cum se calculează aceasta, de fapt

de: Alexandru Denisa
20 11. 2024

Legea pensiilor, care a fost implementată pe 1 septembrie 2024, păstrează în linii mari aceleași reglementări referitoare la pensia de urmaș. Condițiile de acordare și categoriile de beneficiari rămân neschimbate, însă sunt introduse câteva clarificări semnificative.

Cine are dreptul să încaseze pensia de urmaș

Pensia de urmaș. Conform noii legislații privind pensiile, dreptul la pensia de urmaș este acordat soțului supraviețuitor și copiilor. Reglementările actuale privind acordarea acestei pensii sunt, în esență, aceleași cu cele stabilite de legea din 2010.

Conform legii, soțul supraviețuitor poate beneficia de pensia de urmaș atunci când atinge vârsta de pensionare. Acesta poate primi întreaga pensie a partenerului decedat dacă căsătoria a durat cel puțin 15 ani. Este important de menționat că și persoanele care au fost căsătorite între 10 și 15 ani pot beneficia de pensia de urmaș, însă valoarea acesteia se va reduce cu 6% pentru fiecare an de căsnicie mai puțin decât 15 ani.

Persoanele care au fost căsătorite mai puțin de 15 ani pot beneficia de pensia de urmaș în următoarele condiții: dacă decesul soțului a avut loc din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, și dacă, în această perioadă, nu obțin venituri lunare sau veniturile lor sunt mai mici decât salariul minim brut pe economie.

Conform noii legi a pensiilor, pe lângă soțul supraviețuitor, dreptul la pensia de urmaș este acordat și copiilor decedatului. Aceștia pot primi pensia până la vârsta de 16 ani, iar dacă își continuă studiile, pot beneficia de pensie până la maximum 26 de ani.

Cine beneficiază de pensia de urmaș, la final de 2024

Cum se calculează pensia de urmaș

În ceea ce privește modul de calcul al pensiei de urmaș, nu au intervenit modificări. Pensia se stabilește pe baza pensiei pentru limită de vârstă sau pentru invaliditate gradul I, aflată în plată la momentul decesului, sau la care susținătorul ar fi avut dreptul.

Cuantumul pensiei de urmaș se calculează procentual, în funcție de numărul total de puncte obținute de susținător pentru pensia de limită de vârstă sau de invaliditate, ajustat în funcție de numărul de urmași care beneficiază de aceasta.

50% – pentru un singur urmaș;
75% – pentru doi urmași;
100% – pentru trei sau mai mulți urmași.

„Cuantumul pensiei de urmaș, în cazul orfanilor de ambii părinți, se stabilește prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș, calculate după fiecare părinte”, mai scrie în noua lege a pensiilor, potrivit avocatnet.ro.

Dacă numărul de urmași îndreptățiți se modifică, pensia de urmaș va fi recalculată în conformitate cu noile condiții.