Cine are interzis la părăsirea Ucrainei. Președintele Vladimir Zelenskiy a făcut anunțul de ultimă oră

de: Bișinicu Andreea
25 02. 2022

Rusia a invadat Ucraina în data de 24 februarie, iar oficialii țării vecine cu România fac tot posibilul pentru a gestiona situația în cele mai bune forme. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat o mobilizare militară generală. Cine sunt cetățenii care nu au voie să părăsească statul ucrainean.

Bărbații între 18 și 60 de ani au interzis să plece din Ucraina

Într-o declarație semnată joi seara, pe 24 februarie, liderul Ucrainei a specificat faptul că a fost dispusă o mobilizare pe scară largă, inclusiv în capitala Kiev și toate marile orașe ale Ucrainei.

„Pentru a asigura apărarea statului, menținerea pregătirii pentru luptă și mobilizare a Forțelor Armate ale Ucrainei și a altor formațiuni militare. Mobilizarea se va efectua în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului decret.”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit celor de la CNN.

Mobilizarea a mai instruit „Serviciul de Securitate al Ucrainei să ia măsuri de contrainformații în timpul mobilizării generale”.

Acesta a dispus „conscripția recruților, a rezerviștilor pentru serviciul militar, predarea acestora către unitățile și instituțiile militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei” și alte servicii de securitate de stat.

În același timp, Ucraina le-a interzis să părăsească țara cetățenilor de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, potrivit Serviciului de Stat al Grănicerilor. Declarația spunea că, în urma introducerii legii marțiale în Ucraina, a fost impusă o restricție temporară.

„În special, este interzis bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, cetățeni ucraineni, să părăsească granițele Ucrainei. Acest regulament va rămâne în vigoare pe perioada regimului juridic al legii marțiale. Solicităm cetățenilor să ia în considerare aceste informații.”, a completat președintele țării.

Câte victime a făcut, până acum, războiul din Ucraina

Bilanțul victimelor este îngrijorător. Până acum, 57 de persoane au murit și 169 de oameni au fost răniți de când Moscova a lansat invazia, potrivit ministrului Sănătății al Ucrainei, Viktor Lyashko.

„Stăm acasă. Nu vrem să plecăm”, spune Andrew, în vârstă de 24 de ani, care tocmai aflase despre interdicția de călătorie pentru bărbații ucraineni. Nu și-a dezvăluit numele complet din motive de securitate.

„Nu pot pleca acum, deoarece ultima actualizare (a fost asta) a fost că bărbații cu vârsta între 18 și 68 de ani… nu pot părăsi granițele Ucrainei”, spune el. „Vom rămâne aici până când rușii se vor întoarce acasă, pentru că este important să rămânem în casele noastre”, a adăugat el. „Vom rămâne cu guvernul nostru.”

Rusia a invadat Ucraina în dimineața zilei de joi, 24 februarie. 57 de persoane au murit și 169 de oameni au fost răniți în schimburile de focuri. La finalul primei zile de război, ucrainenii au obținut o mică victorie, ocupând aeroportul Hostomel din regiunea Kiev.