Cine are imunitate naturală la covid? Specialiștii rup tăcerea despre noua lor descoperire
Specialiştii rup tăcerea despre noua lor descoperire legată de coronavirus. Aceştia au aflat cine are imunitate naturală la covid în urma unui studiu realizat în Marea Britanie.
Persoanele cu imunitate naturală la COVID-19
Deşi toată lumea îşi îndreaptă acum atenţia asupra vaccinului care să ne protejeze împotriva coronavirusului, oamenii de ştiinţă continuă să realizeze studii care să ofere informaţii importante despre acest temut virus. Specialiştii de la Organizaţia de Sănătate Publică din Marea Britanie au aflat, de curând, cine are imunitate naturală la covid, descoperirea fiind una extrem de importantă.
Mai exact, aceştia au descoperit că celulele T sunt vitale pentru distrugerea celor infectate cu SARS-COV2, împiedicându-le să le afecteze şi pe cele sănătoase. Dintre cele 2.847 de persoane care au fost expuse virusului dar nu l-au luat, 25% dintre acestea au avut un nivel ridicat de celule T. Cu alte cuvinte, unul din patru oameni ar putea fi imun în mod natural împotriva COVID-19.
De asemenea, niciunul dintre cei cu niveluri mari de celule T nu s-a infectat cu temutul virus în următoarele patru luni iar jumătate dintre aceştia au avut anticorpi identificabili. Acest lucru sugerează că un organism poate fi imun la coronavirus şi fără anticorpi. Este important de precizat că persoanele care au făcut parte la studiu sunt cei care au lucrat în linia întâi (medici, asistenţi).
“La patru luni de la studiu, 20 de participanți cu niveluri mai mici la celulele T au dezvoltat Covid-19, comparativ cu niciuna dintre persoanele cu niveluri crescute de celule T. Acest lucru sugerează că persoanele cu un număr mai mare de celule T pot beneficia de un anumit nivel de protecție împotriva Covid-19, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru”, a explicat Doctorul David Wyllie, consultant microbiolog la Organizația de Sănătate Publică din Anglia, conform DailyMail.
Ce sunt celulele T care protejează organismul de coronavirus
Celulele T sau limfocitele T reprezintă limfocite cu un rol esențial în imunitatea mediată celular. Ele diferă de alte limfocite, cum ar fi celulele B sau celulele NK, prin prezența unui receptor pentru celulele T (TCR), pe suprafața membranei celulei. Motivul pentru care sunt denumite “celule T” este faptul că acestea se maturizează în timus (o glandă cu rol de epiteliu secretor și organ limfatic)
Profesorul Karol Sikora, expert în cancer la Universitatea din Buckingham, a evidențiat importanța celulelor T, la începutul pandemiei, iar de curând s-a arătat încântat de descoperirea realizată de cei de la Organizaţia de Sănătate Publică.
“Aceasta este o veste foarte bună. Înseamnă aproape sigur că răspunsul celulelor T este înnăscut – este declanșat de ceva la care oamenii au fost expuși în trecut”, a spus specialistul.