Cine apără România dacă Rusia atacă acum Ucraina. Detalii neștiute despre conflictul care ne poate afecta
În ultima vreme, atenția pentru Marea Neagră a crescut, iar factorii care au contribuit la asta sunt, pe de o parte, acțiunile Rusiei, care, după ce a anexat ilegal Penisula Crimeea, a comasat în zonă armată, aducând și echipamente militare. De cealaltă parte este NATO, pregătită să descurajeze acțiunile rușilor și să răspundă.
Cine apără România dacă Rusia atacă acum Ucraina
Țara noastră are rolul de a traduce ce se întâmplă în regiune, cu ajutor din partea aliaților. La Baza Mihail Kogălniceanu, piloții canadieni apără spațiul nostru aerian.
De altfel NATO desfășoară de 60 de ani acţiuni pentru siguranţa spaţiului aerian aliat şi la baza din România vin pe rând piloţi din mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice. CF 18 Hornet este modelul de avion de luptă multirol, fiind aparate de zbor ce fac parte din misiunea de poliție aeriană desfășurată de aliații canadieni de la baza Mihail Kogălniceanu.
Corey Mask, comandantul forței aeriene canadiene, a declarat pentru Digi 24:
”Suntem aici într-o misiune sporită de poliție aeriană NATO. Începând din 2014, au fost instituite ca parte a măsurilor de siguranţă ale NATO. Astfel, poliţia aeriană consolidată este aici pentru a-i sprijini pe români şi pentru a proteja flancul estic. Misiunea noastră principală aici este să oferim active suplimentare pentru a putea detecta, identifica, descuraja și apoi demonstra anumite rezoluţii NATO de-a lungul flancului estic.
Presupunând că rușii sunt acum aproape de spațiul aerian românesc, Corey Mask a spus cum se desfășoară lucrurile:
”Cum funcționează? Ne încadrăm într-o structură de comandă și control NATO. Organizația mamă este Centrul de Operațiuni Aeriene Combinate din Torreon, Spania. Ei au privirea de ansamblu asupra spaţiului aerian şi apoi comunică direct către centrul de comandă şi raportare Crystal, care este în Bucureşti. Aceştia contactează apoi poliția aeriană și apoi ne spun când trebuie să ne schimbăm nivelul stării de alertă sau când este timpul să ne grăbim.
(…). O parte sunt detectări ale amenințărilor aeriene și apoi identificarea oricui zboară în spațiul aerian al NATO, acestea sunt cazurile. Este o zona română de informaţii despre zboruri, care este principalul domeniu de atenţie: dacă un aparat aerian non-NATO zboară în regiunea de informare a zborurilor aeriene, atunci NATO devine preocupat de el, iar noi vom răspunde la încălcarea spațiului aerian”, a spus acesta.
Poliție aeriană, la bordul avionului multirol CF 18 Hornet
Cât despre avioanele CF 18 Hornet cu care se lucrează, comandantul a spus:
”Avem aceste avioane din 1982, când am început să le primim, sunt o platformă aer-aer şi aer-sol capabile de interceptări pe orice tip de vreme, zi şi noapte. Aceste avioane au fost în acţiune din primul război din Golf, prin Kosovo, Abbiano, când am fost detaşaţi acolo, în Libia.”.