Cine a scris, de fapt, Lie, ciocârlie. Povestea tragică din spatele melodiei

Cine a scris, de fapt, Lie, ciocârlie. Povestea tragică din spatele melodiei
CIne a scris capodopera Lie, ciocârlie?

Piesa Lie, ciocârlie nu este o caodoperă anonimă așa cum mulți credeau. Cine a scris, de fapt, piesa și care este povestea din spatele trilurilor perfecte?

Cine a scris Lie, ciocârlie? Povestea tragică din spatele trilurilor

Aceasta a fost al 17-lea copil dintr-o familie care avea doar o cameră cu două încăperi. S-a măritat la doar 16 ani și a avut 6 copii din care doar unul a trăit – Ion Lătărețu. Patru dintre copii i-au murit la vârste fragede din cauza bronhopneumoniei, iar Măriuța, ultima fetiță, a murit la 6 ani, după ce a fost sfâșiată de un câine.  Piesa Lie, ciocârlie este scrisă de Maria Lătărețu, care s-a agâțat de harul său pentru a trăi, chiar dacă pierderile sale au fost imense.

Solista și-a lăsat durerea în grija altor voci care să o ducă mai departe. Pentru toți copiii dispăruți, a compus una dintre cele mai mari doine din istoria muzicii populare românești – suferința sa de mamă, bocetele sale, transpuse în trilurile ciocârliei căreia plugul i-a stricat cuibul și i-a ucis cuibul.

Maria Lătărețu alături de fiul său Ion
Maria Lătărețu alături de fiul său Ion

„Mie mi-a venit
De anul trecut
Cuibul mi-am facut
Su’ brazda de plug.
Plugul d-a venit
Si eu n-am stiut
Cuibul mi-a strivit
Ouale-au rosit
Puii mi-au murit.
Si mi-am pus in gand
Ca sa zbor in vant
Sa dau de pamant
Sa mor mai curand”

„Cuibul mi-a strivit/ Puii mi-au murit”

Marți, 26 septembrie 1972 – Ultimul cântec, ultima zi. Trenul de București a ajuns în gara din Botoșani, iar Maria Lătărețu a coborât pe peron alături de soliștii Ionel Schipoacă, Ion Luican și Laura Lavric, cei alături de care avea să susțină o serie de 22 de spectacole în comunele din județ. Luni seară pleca din București și nu se simțea bine, tocmai întoarsă de la o nuntă din Oltenia, dar asta nu a împiedicat-o să vină în turneu cu ceilalți artiști.

Maria Lătărețu a scris Lie, ciocârlie
Maria Lătărețu a scris Lie, ciocârlie

Fiul ei Ion i-a spus la scara vagonului: „Mamă, nu pleca”. „Nu, plec, plec, plec! Trebuie. Eu nu înşel oamenii. S-au făcut afişe, eu trebuie să ajung neapărat la Botoşani”, a replicat solista. La cel de-al șaptelea bis din al doilea concert din cadrul turneului a avut un ușor tremurat, iar mai apoi s-a prăbușit pe scenă. Ulterior, cântăreața de muzică populară s-a stins din viață în culise. Ultima sa melodie cântată a fost „Vă las cântecele mele”, parcă o premoniție a acesteia. Medicii au stabilit drept cauză a decesului hipertensiunea.

https://www.youtube.com/watch?v=jS3WKSJH3ZE
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI