Cine a primit premiul Nobel pentru Pace 2019. Are o poveste de viață cu care a cucerit lumea întreagă
Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace, în urma eforturilor sale de a rezolva conflictul dintre Etiopia și Eritreea. El are o poveste de viață impresionantă, provenind dintr-o familie de săteni modești. Acum este premierul Etiopiei, dar în copilărie a crescut dormind pe jos. De-a lungul carierei a luptat împotriva unui dictator și a supraviețuit unui atac cu grenadă.
Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace
Abiy Amed este fiul unui musulman și al unei creștine. S-a născut într-un sat mic din Etiopia și a crescut dormind pe jos într-o casă fără electricitate și apă curentă. În aceste condiții, era novoit să meargă după apă la râu, iar curent alectric a avut abia la vârsta de 10 ani. În adolescență s-a înrolat în armată și a luptat împotriva regimului dictatorului Mengistu Haile Mariam. A activat ca operator radio și a învățat limba comunității tigray, un grup etnic care a format nucleul dur al formațiunii după căderea regimului Mengistu, în 1991.
S-a înscris în Frontul Democratic Revoluţionar al Poporului Etiopian, mai întâi pe partea de securitate, apoi pe cea politică. A ajuns locotenent-colonel în armată și a fondat Agenția Națională Etiopiană a Informațiilor. În 2010 a renunțat la haina militară și a intrat în politică. A fost deputat al Partidului Oromo, membru al coaliției aflate la putere și Ministru al Științei și Tehnologiei.
A reușit să îl înlăture pe premierul Hailemariam Desalegn și a fost numit în locul acestuia în funcția de prim-ministru. În noua funcție, s-a apropiat foarte mult de Eritreea și a mediat criza politică din Sudan. În 2018, a fost vizat de un atac cu grenadă în timpul unei adunări la Addis Abeba. Ulterior, Abiy Amed a declarat că a fost ținta mai multor atacuri, dar a reușit să scape de fiecare dată.
Pentru activitatea sa, Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace. Cea mai importantă realizare a fost încheierea conflicutlui de 20 de ani dintre Etiopia și Eritreea.
„Sunt de părere că ce a făcut Abiy cu problema privind Eritreea a fost ceva foarte curajos și remarcabil. Cele două țări nu se mai află în război. Familiile au fost reunite pentru că zborurile între cele două state au fost reluate. Relațiile care au fost tensionate timp de 20 de ani au fost refăcute”, a declarat profesorul etiopian Awol Allo.