Cine a fost Silviu Brucan și cum a orchestrat din umbră asasinarea lui Nicolae Ceaușescu. Ce a făcut înainte de 1989

de: Andrei Simion
19 12. 2019

Silviu Brucan a jucat un rol important în Revoluția din 1989 și a rămas în memoria poporului român ca Oracolul din Dămăroaia, după ce a declarat că România va avea nevoie de 20 de ani pentru a deprinde democrația. El a murit pe 14 decembrie 2006, la vârsta de 90 de ani.

Silviu Brucan a orchestrat din umbră asasinarea lui Nicolae Ceaușescu

Silviu Brucan (Saul Bruckner) s-a născut pe 18 ianuarie 1916 într-o familie de origine evreiască. A urmat școala primară la școala evanghelică, iar liceul la Colegiul Național Sf. Sava. A lucrat ca ziarist la Gazeta de Seară și Dacia Nouă, ambele fiind publicații comuniste. A intrat în Partidul Comunist la vârsta de 19 ani, iar între 1940 și 1944 a activat în organizația de tineret a partidului, apoi a devenit membru al PCR și a participat la acțiuni ilegale.

A primit sarcina de partid de a se ocupa de presa ilegală și de ziarul Scînteia și a fost arestat în 1943, dar a fost eliberat după două zile. În septembrie 1944 a fost numit secretar general de redacție la ziarul Scînteia și a cerut condamnarea la moarte a lui Iuliu Maniu, Gheorghe I. Brătianu, Corneliu Coposu, Radu Gyr și Pamfil Șeicaru.

A fost profesor de ziaristică la Universitatea din București, deși nu avea decât 6 clase de liceu. A fost ambasador în SUA în 1955 și la ONU între 1959 – 1962. Ulterior a început reorganizarea Radioteleviziunii, dar a demisionat în 1966. A fost apropiat al lui Gheorghiu-Dej, dar nu l-a agreat pe Nicolae Ceaușescu.

După revolta muncitorilor din Brașov, în 1987, a criticat conducerea partidului, fiind ulterior anchetat și i s-a impus domiciliu forțat. I s-a permis să plece pentru șase luni în SUA unde s-a întâlnit cu funcționari ai Departamentului de Stat, Biroul pentru Europa de Est, și cu fostul ambasador al URSS la Washington, Anatoli Dobrinin, care i-a facilitat o întâlnire cu Mihail Gorbaciov.

În 1988 a mers la Moscova și s-a întâlnit cu Mihail Gorbaciov, iar în martie 1989 a fost unul din semnatarii „scrisorii celor șase” demnitari comuniști împotriva lui Nicolae Ceaușescu. Pentru acest gest, i s-a impus din nou domiciliu forțat în Dămăroaia.

După Revoluție, a fost membru pentru aproape 2 luni în Consiliul Frontului Salvării Naționale, apoi a demisionat.

„Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani”, este declarația care i-a atras porecla de Oracolul din Dămăroaia. L-a criticat pe Ion Iliescu la începutul anilor ’90, iar în 1994 Petre Roman a declarat despre el că a fost cel care a insistat ca soții Ceaușescu să fie lichidați în orice fel.

A devenit analist politic și autor de cărți care abordau tema comunismului din Europa de Est. Silviu Brucan s-a stins din viață pe 14 decembrie 20016, la vârsta de 90 de ani.