Cine a fost Sfântul Dumitru. Motivul pentru care i se mai spune Izvorâtorul de Mir

de: Ștefan R. Apostol
25 10. 2022

Pe 26 octombrie creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir sau Sfântul Dumitru. În numele biblic, semnificația numelui Demetrius este: „Aparținând porumbului sau lui Ceres”.

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sau Sfântul Dumitru

Deși cunoscut sub numele de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, în credința populară acesta este cunoscut sub numele de Sfîntul Dumitru. Conform izvoarelor biblice, a fost un martir creștin grec de la începutul secolului al IV-lea d.Hr.

Aceleași izvoare biblice spun că Sfântul Dumitru, în timpul Evului Mediu, a ajuns să fie venerat ca unul dintre cei mai importanți sfinți militari ortodocși, adesea asociat cu Sfântul Gheorghe din Lydda.

Sărbătoarea sa este la 26 octombrie pentru creștinii ortodocși răsăriteni, și pe 8 noiembrie pentru cei care urmează vechiul calendar. În biserica romano-catolică este cel mai frecvent numit „Demetrius de Sermium”, iar pomenirea sa cade pe 8 octombrie.

Multe din istorisiri îl plasează într-o familie de vază din Tesalonic. Sfântul Mucenic Dimitrie, înainte de a lua calea martiriului, ar fi ajuns chair și proconsul în regiunea Tesalonic. Împăratul de la acea vreme, care de altfel îl numea în această poziție, i-ar fi cerut acestuia să prigoneaască creștinii. Refuzând să facă acest lucru, împăratul Maximian lua decizia de a-l arunca în închisoare, unde de altfel avea să-și găsească sfârșitul.

Acesta avea să moară, străpuns de sulițe în jurul anului 306 d.Hr. în Tesalonic, în timpul persecuțiilor creștine care au avut loc sub împăratul Galerius. De altfel aceste persecuții aveau să fie reprezentate în mozaicurile din secolul al VII-lea.

Care este motivul pentru care i se spune și „Izvorâtorul de Mir”

Moartea violentă din 26 octombrie, mai spun izvoarele creștine, aveau să-i aducă și martiriul, devenind unul din cei mai apreciați. Creștinii, după moartea acestuia, i-ar fi luat trupul îngropându-l, iar peste locul unde a fost îngropat au ridicat o biserică.

La un timp de la moartea și înhumarea acestuia, un prefect, pe numele său Leontie, intra în mica bisericuță consturită peste mormântul Sfântului Dumitru. Bolnav fiind, Leontie s-ar fi rugat la Dumnezeu și la Sfântul Dumitru să-l ajute să scape de boala de care suferea.

Miraculos, acesta avea să se facă bine, și ca drept răsplată lua decizia de a dărâma vechea bisericuță și să construiască una mai mare și mai frumoasă. Dar, în timp ce se săpa fundația noii biserici aveau să fie descoperite Moaștele Sfântului Dumitru.

Sfântul Dumitru mai are numele de „Izvorătorul de Mir”. Izvoarele biblice spun că i s-a dat acest nume după ce, odată descoperite Moaștele, din acestea izvora mir frumos mirositor. Așa se face că, ulterior, creștinii luau decizia de a-i da acest nume.