Cine a fost haiducul Șaptecai, interpretat de Florin Piersic. Inspirat de un personaj real, făcea numai rele
Viața lui Anghel Panait a stat la baza filmului românesc ”Haiducii lui Șaptecai”, regizat de Dinu Cocea, cu rolul principal jucat de Florin Piersic.
Haiducul Șaptecai, interpretat de Florin Piersic, a fost inspirat de un personaj real
Timp de aproape trei secole, între 1560 și 1860, pe teritoriul Olteniei au existat mai multe cete haiducești. Unul dintre lideri era supranumit Șaptecai și a fost sursa de inspirație pentru pelicula care îl are ca protagonist pe Florin Piersic.
Pe numele real Anghel Panait, cunoscut ca Anghel Șaptecai sau Anghel de la ocnă, din Vâlcea, județul Olt, era haiduc în pădurea Strehareți la început, apoi în toată Oltenia și până la București. A fost spaima boierilor și domniei, implicându-se în multe atacuri asupra boierilor. El a fost și cu Iancu Jianu peste Dunăre.
După o vreme, s-a făcut cârciumar la Drăgășani, apoi în București și s-a căsătorit cu o femeie bogată, tot cârciumăreasă. A murit otrăvit de către aceasta, din gelozie, când l-a prins că în drumurile spre fosta cârciumă din Drăgășani, unde se ducea deseori să se aprovizioneze cu vin, avea o ibovnică tânără.
Origini, folclor și balade
Haiducul este numele dat unor persoane în Balcani, care se ocupau cu furturi, jafuri, răpiri, crime și tâlhării, pe seama cărora folclorul a pus de multe ori legendele. Numărul haiducilor creștea în perioade de instabilitate politică și socială, când mulți țărani se retrăgeau în păduri unde se organizau în cete. În baladele și cântecele populare țințele erau boierii, haiducii fiind practic cei care luptau pentru justiție socială:
„Mă fac puișor de lup / Și casc gura să-l îmbuc / Să mă dau după lăstare / Și-mi iau flinta la cătare / Inima din ciocoi sare; – cântecul haiducilor Stanciu Cocoșilă, Gheroghe Sprâncenatul și Stan de la Prahova.
Frunză verde sălcioară / La Focșani intră hotară / Iese Bolboceanu-n țară / Bate ciocoii la scară – cântecul lui Bolboceanu.
Foaie verde lemn de prun / De când s-a iscat Păun / Nu mai trec ciocoi pe drum / Tot de frica lui Păun; – cântec depre haiducul Păun.”