Cinci semne ca să identifici prieteni falși: așa știi că nu ai un prieten bun

de: Puiu Alexandru
12 08. 2019

Fiecare dintre noi are câțiva prieteni, unii mai apropiați decât alții. Asta nu înseamnă însă că toți sunt adevărați și autentici. Există totuși soluții pentru a-i identifica pe cei care nu-ți doresc binele.

Prietenia este cea mai fascinantă formă de interacțiune umană, cu beneficii semnificative pe termen lung. Din păcate, unele persoane îți sunt alături doar pentru a profita de tine. Alți vor să te ajute într-un anumit set de circumstanțe, doar pentru a fi siguri că vei rămâne dator, la rândul tău. În final, nu toți oamenii pe care îi cunoști de mulți ani pot fi considerați prieteni, iar unii pe care îi crezi prieteni, în realitate nu sunt.

Chiar și o persoană care pare drăguță și generoasă cu tine, poate să aibă motive ascunse. Un gest aparent drăguț, de fapt poate să fie făcut pentru binele său, în locul beneficiului tău. Relațiile între oameni sunt complicate, dar există câteva particularități care trădează un prieten fals. În cazul în care vrei să fii sigur că ai prieteni buni în anturaj, fie atent la aceste particularități.

  1. Se străduiesc în permanență să te mulțumească. Un prieten fals va fi de acord cu tine, cu opiniile tale și viziunea ta asupra vieții de fiecare dată, dar nu pentru că este de părere că ai dreptate sau vrea să fii fericit. De fapt, se grăbesc să fie de acord cu oricine pentru că vor să fie acceptați și plăcuți de toți, fără să aducă ceva la o discuție.
  2. Vorbesc rareori despre ei și viața lor. Un prieten fals refuză sau se ferește să răspundă la întrebări directe despre viața sa și, aproape niciodată, nu-și exprimă opinii pe anumite subiecte. De frică să nu intre într-un conflict sau să fie respins de cei din jur, vor să mute discuția pe tine și să încerce să fie de acord cu tine.
  3. Îți fac cadouri exagerate. Chiar dacă pare o particularitate ciudată, când cineva îți face un cadou exagerat de scump sau ostentativ, disproporționat cu ocazia, acel gest nu este pentru tine sau beneficiul tău. E doar ca să impresioneze alți oameni din anturajul tău și să pară superiori, să pară prieteni mai buni.
  4. Au un respect exagerat pentru autoritate și putere. Este bine să fii respectuos cu cei din jur, dar un prieten fals poate să ”dea cu tine de pământ” în privat, dacă asta înseamnă că are ceva de câștigat de la o persoană influentă, un factor de putere.
  5. Au nevoie permanentă de atenție. Pe lângă faptul că nu vrea să vorbească despre sine, un prieten fals poate ajunge foarte ușor să-ți fure poveștile și glumele. Ulterior, acelea sunt împărtășite într-un alt cerc de prieteni pentru a se bucura de recunoștință din partea lor. Cu alte cuvinte, un prieten care nu este autentic ajunge să se laude cu ceva ce ai făcut tu.