Cinci metode simple prin care scapi de stres. Specialiștii explică stările care ne fac rău

de: Puiu Alexandru
27 05. 2019

Stresul devine o problemă din ce în ce mai importantă pentru majoritatea românilor. Aproximativ 66% din bărbați și femei consideră că presiunea de la muncă este factorul principal. Există însă și soluții.

Volumul de stres semnificativ cu care ne confruntăm cu toții are consecințe foarte grave pe termen lung. Oboseala și lipsa unui somn de calitate sunt doar primele consecințe, dar afecțiunile de care s-ar putea să suferi pe termen lung din cauza stresului sunt mult mai grave. În contextul în care problemelor de la muncă se adaugă dificultăți financiare, probleme în relație și nu numai, provocările zilnice sunt din ce în ce mai dificile.

Pe marginea acestui subiect, și-a exprimat opinia Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză. Ea atrage atenția asupra faptului că, prima etapă este să conștientizăm că avem o problemă. Riscăm să percepem o problemă ca fiind mai stresantă decât pare la prima vedere, iar, în definitiv, starea pe care ți-o crează un eveniment este cea mai importantă. Este mai puțin relevant dacă pericolul este real sau totul este doar în mintea noastră.

„Stresul este de fapt o parte importantă a evoluţiei omenirii ajutându-i pe strămoşii noştri să supravieţuiască. Eliberarea de adrenalină adusă de un atac iminent din partea unor animale carnivore de dimensiuni mari i-a ajutat, de exemplu, pe strămoşii noştri să se pregătească pentru luptă şi fugă, iar acest gen de stres încă ne aduce beneficii şi astăzi.

Dar lumea modernă a adus cu sine un stres continuu asupra corpului și minții noastre – și există voci care consideră că încă nu suntem pregătiți să facem față acestei schimbări. Mai mult decât atât, contrar opiniei populare, nu orice stres este rău, ci fiecare persoană are propria toleranţă la felurile variate de factori de stres. Cheia este să ne ştim gradul de toleranţă, cunoscându-ne semnalele negative atunci când stresul ne atinge punctele critice’, a explicat psihoterapeutul Angela Nuţu.

Ca să scapi de stres, există cinci metode simple pe care ar fi bine să le păstrezi în arsenal.
1.Relaxează-te! Un exerciţiu simplu de autohipnoză ne poate ajuta să intrăm foarte repede și ușor într-o stare de transă hipnotică, respectiv ne va ajuta să ne relaxăm profund. Cum îl punem în practică?
  • Stai confortabil pe scaun cu tălpile lipite de podea.
  • Acum trage puternic aer în piept, inspirând pe nas. În același timp ridică privirea, cât mai mult cu putință în sus, doar privirea, capul rămâne nemișcat. În acest fel vom ajunge cu ochii „dați peste cap’, în timp ce capul rămâne în poziție verticală, ca și cum am privi un punct interior, în creștetul capului.
  • Menținem respirația și numărăm în minte 1, 2, 3.
  • Lăsăm apoi privirea să coboare lent, foarte lent în jos în timp ce expirăm lent, controlat, pe gură. Pleoapele coboară lent, în final ochii închizându-se lent, natural, iar respirația devine și ea profundă și naturală.
  • Repetă de minim 3 ori sau de ori de câte ori este nevoie pentru a adânci starea de transă.
  • Atenționare! Nu face niciodată exerciții de relaxare sau intrare în transa hipnotică în timp ce ești la volan sau operezi cu diverse aparate, utilaje, etc. Alege pentru asta întotdeauna un mediu liniștit, sigur, în care pe cât posibil să nu fii deranjat cât durează exercițiul tău de relaxare!

2. Fă mișcare! Exercițiile fizice nu-ți fac doar corpul să fie mai sănătos, dar și mintea. Prin efort, se eliberează endorfine care te fac să fii mai fericit. În plus, te ajută să-ți iei mintea de la probleme.

3. Reglează-ți sistemul nervos! Meditația și concentrarea pe respirație sunt două metode de a te calma rapid. Când te simți supus unui stres semnificativ, iar o pauză și concentrează-te pe 60 cicluri de respirație. Numără-le în gând și te vei simți mai bine.

4. Nu te izola! Interacțiunea umană și apartenența la un grup te fac să te simți mai bine, în siguranță. Facilitează relaxarea sistemului nervos. Nu ezita să apelezi la prieteni și la membrii familiei când vrei să-ți recuperezi echilibru.

5. Fă câteva schimbări benefice în viața ta! Într-o situație de stres major, s-ar putea să faci o serie de schimbări negative în obiceiurile tale zilnice. Ajungi să neglijezi somnul, alimentația și pasiunile tale. De fapt, ar trebui să se întâmple exact opusul. Concentrează-te pe o alimentație sănătoasă. Apucă-te de un sport și relaxează-te înainte de somn.