Cinci comune din Sălaj vor beneficia de servicii gratuite de depistare activă a tuberculozei
Câteva comune din Sălaj vor beneficia de servicii gratuite de depistare activă a tuberculozei. Acest lucru este posibil prin intermediul unei caravane ce va fi prezentă în județ începând de luni, în cadrul proiectului „Screening TB”.
Caravană de depistare activă a tuberculozei
Proiectul este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Comunele care vor beneficia de acest serviciu gratuit sunt: Cristolț, Letca, Crasna, Sâg și Horoatu Crasnei.
Timp de o lună de zile caravana „Screening TB” va fi prezentă în județul Sălaj. În tot acest timp va asigura accesul facil, cât mai aproape de casă, la consultațiile medicale gratuite puse la dispoziție în cabinetul mobil și o camionetă dotată cu aparatură de radiologie.
Aici, oamenii pot opta pentru un diagnostic molecular rapid, cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei. De asemenea, vor avea acces la un program de inteligență artificială care ajută la depistare tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare.
Totodată, potrivit inițiatorilor acestui proiect, serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de un personal medical specializat. Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat în ultimii 30 de ani în România.
De ce au fost selectate aceste comune
Cele cinci comune din Sălaj au fost selectate pentru a face parte din acest proiect deoarece au înregistrat, în ultimii ani, cele mai multe cazuri noi de de tuberculoză. La nivelul județului, incidența tuberculozei a fost de 21,8 cazuri la suta de mii de locuitori, conform datelor statistice.
„Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor cinci comune sălăjene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul în spitale sau în alte cabinete medicale pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei cu SARS-COV-2, iar diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea stării de urgenţă, prezenţa caravanei Screening TB se dovedeşte un sprijin real în aceste comunităţi.
De altfel, valul 4 al pandemiei ne ridică serioase probleme în programarea activităţilor caravanei, dar tocmai aceste condiţii speciale fac mai important accesul sălăjenilor din cele 5 comune la un serviciu gratuit pentru care nu trebuie să iasă din localitatea de domiciliu, nici să se expună riscurilor pandemice dintr-un spital mare”, se mai arată în comunicat.
Pacienții diagnosticați ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile e sprijin și consiliere asigurate de către Federația UNOPA. În același timp, pacienții diagnosticați care au situații sociale dificile vor beneficia de suport telefonic din partea Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR.