Ciclonul care a devastat Italia ajunge și în România. Cod roşu de fenomene meteo extreme în mai multe țări din Europa

de: Ștefan R. Apostol
17 05. 2024

Luna mai se dovedește a fi una extrem de capricioasă și cu fenomene meteo extreme în mai multe țări din Europa. Recentele informații vorbesc despre un cod roșu, iar meteorologii anunță că ciclonul care a devastat Italia ajunge și în România, ANM având deja o atenționare meteo de cod galben pentru ziua de 17 mai.

Italia devastată de un nou ciclon

Ultimele zile au adus fenomene meteo extrem în Europa, Italia fiind cea mai afectată de apariția unui nou ciclon. În acest sens, meteorologii italieni și europeni au emis și un cod roşu de fenomene meteo extreme în mai multe țări din Europa.

Specialiștii spun că vremea severă este prognozată să continue în mare parte din nordul și părți din centrul Italiei cel puțin până pe 17 mai. Furtunile și ploile abundente au afectat părți din regiune de la sfârșitul zilei de 14 mai, în urma trecerii unui nou ciclon peste nordul Italiei.

Vânturi puternice, precipitații abundente și grindină au provocat, de asemenea, inundații și copaci doborâți în Modena, în regiunea Emilia-Romagna. Specialiștii mai spun că este probabil ca în următoarele ore să apară și alte perturbări cauzate de vreme în întreaga zonă afectată de ciclon.

ANM anunță că ciclonul care a devastat Italia ajunge și în România

Prognoza meteo nu este una pozitivă în aceste zile, iar specialiștii de la ANM trag noi semnale de alarmă, precizând că este posibil ca ciclonul care a devastat Italia ajunge și în România.

Din datele de ultimă oră, și-a modificat traiectorie și, conform specialiștilor, se îndreaptă acum spre nordul continentului, iar efectele sale se vor resimți și în România, unde vor apare intensificări ale vântului.

În acest context zone din teritoriu sunt deja sub o avertizare de cod galben de intensificări ale vântului, iar ANM anunță că cea mai afectată zonă va fi Caraș-Severin.

ANM a emis o atenționare meteo de cod galben

Din păcate vremea se strică din nou, ca urmare a acestui fenomen, iar meteorologii ANM au menținut și pentru ziua de 17 mai avertizarea de cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până la ora 23:00:

„În intervalul menționat, în Banat, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vântul va avea intensificări, cu viteze de 55…65 km/h.

În județul Caraș-Severin vor fi rafale de 70…85 km/h.

Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în restul țării, cu viteze în general de 40…50 km/h.”, precizează astăzi ANM.

Nici Bucureștiul nu este ferit de schimbările termice din aceste zile, ANM anunțând prognoza meteo pentru weekend, cu precizarea că se vor menține valori termice ceva mai scăzute, inclusiv pe timpul nopții, astfel că și în acest weekend am putea asista la temperaturi mici pentru perioada în care ne aflăm.