Chinezăria care a făcut victime: cum a fost posibil să cadă un pod din senin

de: Puiu Alexandru
11 10. 2019

Din cauza cenzurii și a camerelor de luat vederi, chinezii nu trăiesc în condiții propice dezvoltării emoționale sănătoase. Nu ajută nici faptul că a căzut un pod în China, din senin.

Chinezii trec printr-o perioadă foarte dificilă de proteste și tensiuni politice, în contextul în care cenzura a atins un prag aproape absurd. În lunile următoare, autoritățile de la Beijing vor să introducă în sistem de rating prin care să fie notați toți cetățenii în funcție de comportamentul lor uzual. Astfel, chiar și dacă nu faci vreo ilegalitate, guvernul are tot dreptul să te penalizeze după niște criterii aparent obiective.

Trecând însă peste aceste circumstanțe de fond, având în vedere accidentul din apropiere de Shanghai, din urmă cu aproximativ 24 de ore, chinezii ar trebui să se ocupe de altceva, în locul unor practici de cenzură desprinse din Black Mirror. Ca referință, dacă ai o notă mică de la stat, riști să nu mai ai voie să circuli cu avionul în China sau cu trenul.

Un pod rutier urban s-a prăbușit peste o stradă, a anunțat presa de stat, un accident care este posibil să fi generat moartea mai multor persoane, scrie AFP, dar este puțin probabil să aflăm vreodată adevăul.

Accidentul a avut loc la ora (10,00 GMT) în Wuxi, în provincia Jiangsu (est), la aproximativ o sută de kilometri nord-vest de Shanghai, se arată în comunicatul televiziunii publice CCTV. „Operațiunile de salvare sunt în curs”, a precizat televiziunea. „Bilanțul morților și răniților este în curs de a fi stabilit.”

Oficialii de la TV au confirmat faptul că cel puțin trei autoturisme au fost zdrobite și acoperite de balast. Doar două dintre ela aveau pasageri. Deși probabil nu vom afla niciodată motivul adevărat pentru care s-a întâmplat tragedia, există o variantă vehiculată. Televiziunea a evocat posibilitatea unui camion de mărfuri supraîncărcat, care ar fi intrat ilegal pe pod.