19 mart. 2019 | 09:03

Țara cu lagăre în care sunt închiși un milion de musulmani

Știri generale
Țara cu lagăre în care sunt închiși un milion de musulmani

Autoritățile din China au anunțat că au arestat 13.000 de „teroriști” în ultimii cinci ani. Campania agresivă de dezinformare a fost lansată pentru a justifica măsurile restrictive din regiunea de Vest. Activiștii pentru drepturile omului trag un semnal de alarmă și susțin că peste un milion de musulmani au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Majoritatea celor care au ajuns în lagărele din Vestul Chinei sunt uiguri și cazaci, dar printre ei se numără și mulți alți membri ai unor grupuri minoritare, care au fost forțați să se supună reeducării politice.

Pe 18 martie, Consiliul de stat din China a emis un comunicat cu privire la „lupta împotriva terorismului și a extremismului”, dar și referitor la „protecția drepturilor omului în Xinjiang.”

China a prezentat bilanțul luptei împotriva „teroriștilor”

„Din 2014 și până în prezent, Xinjiang a distrus 1.588 de grupări teroriste violente, a arestat 12.955 de teroriști, a depistat 2.052 de dispozitive explozive, a pedepsit 30.645 de persoane care au săvârșit 4.858 de activități religioase ilegale și a confiscat 345.229 de materiale religioase ilegale”, scrie în comunicat.

În ultimele săptămâni, presa chineză de stat a emis un flux constant de rapoarte și materiale video în încercarea de a contracara informațiile apărute pe rețelele de socializare cu privire la detențiile în masă, supravegherea și suprimarea drepturilor culturale și religioase în regiune. Aceste rapoarte au fost create în special pentru publicul din afara Chinei.

Un material video a fost postat pe Twitter de CGTN, care este „săgeata” la nivel internațional a televiziunii de stat CCTV, cu titlul „Sunt uigurii torturați în China?” În acest videoclip, un reporter de la Global Times susține că știrile apărute în presa occidentală sunt doar „prostii” și concluzionează că, pentru presa din Vest, „o Chină puternică și unită este ultimul lucru pe care presa occidentală vrea să îl vadă.”

Într-un alt material video, o femeie uigură din Kashgar apare într-un așa-zis centru vocațional în care dormitoarele sunt la comun, pereții sunt plini de fotografii, iar în curte sunt terenuri de baschet și volei.

Autoritățile chineze sunt contrazise de imaginile din satelit

Chiar dacă autoritățile chineze neagă existența unor lagăre în care sunt închiși musulmani și alți etnici, fotografiile din satelit le contrazic. Pe imagini se observă facilități care par a fi închisori împrejmuite de sârmă ghimpată și turnuri în care se află supraveghetori. În plus, mulți dintre cei care au reușit să iasă din lagăre au povestit despre atrocitățile comise acolo.

„Este vorba despre imagini și narațiuni concurente. Dacă saturezi piața cu imaginile și narațiunile tale, acestea sunt acceptate ca adevăr”, a declarat James Leibold, profesor la Universitatea La Trobe. Oficialii chinezi insistă că jurnaliștii și diplomații străini sunt oricând bine-veniți Xinjiang. Cu toate acestea, jurnaliștii care au îndrăznit să meargă în regiune au fost supravegheați strict și opriți să relateze de la fața locului.

Activiștii spun că peste un milion de musulmani sunt închiși în lagărele din China

„Oamenii de rând nu ar trebui să fie considerați teroriști sau extremiști și trimiși în lagăre de reeducare. Acesta este un act de spălare pe creier pe care îl face un regim autoritar”, a spus investigatorul chinez Patrick Poon.

Oficialii chinezi au declarat că nu pot preciza cu exactitate numărul celor aflați în lagăre din cauza „studenților” care au ajuns acolo și a celor care între timp au „absolvit.” Activiștii estimează că peste un milion de musulmani sunt închiși în lagărele din Vestul Chinei.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Capital.ro
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște: ”Se vor încadra în graficul pe care l-am agreat”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Lovitură finală pentru KARL NEHAMMER! PE l-a AMENINȚAT direct pe cancelarul Austriei
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro