China, dată în judecată din cauza virusului pandemic. Despăgubiri de 20 de trilioane de dolari

China, dată în judecată din cauza virusului pandemic. Despăgubiri de 20 de trilioane de dolari

În noiembrie 2019 China avea să aibe parte de începutul actualei pandemii, dar au crezut că nu este nevoie să anunțe public acest lucru, crezând că o pot ține sub control. În ianuarie 2020 deja lucrurile o luaseră pe un drum prevăzut, nu cu multă vreme în urmă de toți cei implicați în lucrul cu agenții patogeni.

China, dată în judecată din cauza virusului pandemic

Dar ca să ajungem la ceea ce ne-am propus să vă relatăm, după cum spune și titlul, trebuie să facem ”o calătorie„ în trecut și să înțelegeți defapt ce s-a întâmplat până acum. În 2015 au apărut în presa de specialitate din întreaga lume articole care trăgeau un semn de alarmă asupra a ceea ce avea să se întâmple la Wuhan și nu numai. Totul a început cu criza SARS, care, conform presei vremii, ar fi ”scăpat„ tot dintr-un laborator din China.

În 2004, Organizația Mondială a Sănătății a confirmat SARS, o rudă îndepărtată a COVID-19,  că a scăpat din laboratorul de la Beijing de două ori, prin doi lucrători separați. Richard Ebright, biolog molecular la Universitatea Rutgers, a raportat acest incident înainte de deschiderea laboratorului Wuhan ca motiv de îngrijorare. Nu era convins că este nevoie de un alt laborator în China continentală, iar perspectiva creșterii oportunităților de a injecta maimuțe cu agenți patogeni îl îngrijora. El a adăugat: „Pot alerga, se pot zgâria, pot mușca.

Un purtător de cuvânt a spus, la acea vreme că: „Bănuim că două persoane, o studentă postuniversitară în vârstă de 26 de ani și un bărbat în vârstă de 31 de ani, ambii au fost infectați, aparent în două incidente separate”,  Tim Trevan, consultant în domeniul bio securităţii, declara pentru revista Nature în 2017: „Diversitatea punctului de vedere, structurile plate în care toată lumea se simte liberă să vorbească și deschiderea informațiilor sunt importante.” Dar directorul laboratorului Yuan Zhiming a apărat instituția, spunând că au fost introduse măsuri pentru a promova mai multă deschidere: „Transparența este baza laboratorului.

China, dată în judecată din cauza virusului pandemic. Despăgubiri de 20 de trilioane de dolari
China, dată în judecată din cauza virusului pandemic. Despăgubiri de 20 de trilioane de dolari

După acest incident din 2004, fostul Ministru al Sănătății din China a inițiat construirea laboratoarelor de conservare pentru agenți patogeni la nivel înalt, precum SARS, coronavirus și virusul gripal pandemic. Nu este clar ce sau unde au fost laboratoarele. China a construit un laborator pentru a studia SARS și Ebola la Wuhan, iar experții americani în domeniul securității biologice au avertizat în 2017 că virusul ar putea „scăpa” din facilitatea care este cheia în lupta împotriva focarului. Laboratorul de bio securitate de nivel patru din Wuhan a cauzat îngrijorare oamenilor de știință în 2017, înainte de deschiderea acestuia un an mai târziu, arată rapoartele date publicității recent. Săptămâna trecută, fostul președinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a uimit lumea cu afirmațiile sale despre COVID-19, spunând:

„Institutul de Virologie din Wuhan, un laborator de bio securitate de nivel patru, situat la aproximativ 12 km de piața fructelor de mare, marchează epicentrul focarului. China a instalat primele cinci-șapte bio laboratoare concepute pentru siguranță maximă la Wuhan în 2017, în scopul studierii celor mai mari riscuri patogene, inclusiv Ebola și SARS, dar mișcarea a îngrijorat un expert în statul comunist.”

După ce virusul SARS a scăpat dintr-un alt laborator în 2004, oficialii chinezi au lucrat la îmbunătățirea siguranței, dar și la extinderea capacității țării de a continua să studieze virusurile pe care laboratorul său le-a avut ani de zile. Construit în 2015, laboratorul era încă supus unor teste de siguranță, dar aproape gata de deschidere în 2017. Acesta a fost primul laborator din țară conceput să îndeplinească standardele la nivelul bio securității – 4 (BSL-4) – cel mai ridicat nivel de riscuri biologice, ceea ce înseamnă că ar fi calificat pentru a trata cei mai periculoși agenți patogeni. Laboratoarele BSL-4 sunt echipate cu costume hazmat etanșe sau cu spații speciale de lucru ale „cabinetului” care limitează virușii și bacteriile care pot fi transmise prin aer în cutii sigilate pe care oamenii de știință le ating utilizând mănuși de înaltă protecție. În întreaga lume există aproximativ 54 de laboratoare BSL-4. Laboratorul Wuhan este, de asemenea, echipat pentru cercetarea animalelor (vezi experimentele făcute pe șoareci și lilieci, aceștia din urmă transmițătorii de SARS).

Laboratorul național de bio siguranţă Wuhan se află la 20 km de piața fructelor de mare din Huanan și unii se întreabă dacă epicentrul focarului este o coincidență, dar în prezent comunitatea științifică crede că virusul este mutat prin contactul animal-om pe piață. Laboratorul național de bio siguranţă Wuhan, găzduit la Institutul de Virologie din Wuhan, a fost înființat pentru a ajuta China să contribuie la cercetarea virusurilor cele mai periculoase din lume.

China, dată în judecată din cauza virusului pandemic. Despăgubiri de 20 de trilioane de dolari
China, dată în judecată din cauza virusului pandemic. Despăgubiri de 20 de trilioane de dolari

Precauțiile BSL-3 erau în vigoare, legate de un virus transmis de căpușe care determină febra hemoragică Crimeea-Congo, o boală extrem de fatală, ucigând 10 – 40 la sută dintre cei pe care îi infectează. SARS este, de asemenea, un virus BSL-3. Conform interviului din Nature cu directorul laboratorului, Yuan Zhimin, laboratorul național de bio siguranţă Wuhan avea planificat să studieze virusul SARS. În ianuarie 2018, laboratorul a fost operațional „pentru experimente globale pe agenți patogeni BSL-4”, a scris Guizhen Wu în revista ”Biosiguranță și Sănătate„.

”Primul laborator din China care a studiat bolile extrem de contagioase și fatale a fost inaugurat sâmbătă la Wuhan, capitala din provincia Hubei, permițând oamenilor de știință să cerceteze virusul Ebola. Comisia Națională de Sănătate și Planificare Familială și Academia Chineză de Științe au susținut finalizarea Laboratorului Național de Bio securitate – primul laborator al nivelului de bio siguranță al țării de nivel 4, cunoscut și sub denumirea de laborator P4. Unitatea, care are cele mai înalte măsuri de precauție în materie de bio securitate de pe pământ, este o platformă esențială pentru cercetare și dezvoltare împotriva bolilor infecțioase și foarte contagioase precum Ebola. Laboratorul a umplut golul intern, oferind condiții pentru cercetarea virusului Ebola și a adus frontiera de combatere a virusului din Africa în laboratoarele interne”, a declarat Li Bin, ministrul Comisiei naționale pentru sănătate și planificare familială.

Despăgubiri de 20 de trilioane de dolari

În urma izbucnirii bolilor respiratorii cauzate de noul coronavirus în Wuhan, China, în noiembrie 2019 și anunțarea primului caz american, ianuarie 2020, mai multe grupuri și persoane circulă informații despre patogenul misterios și despre originea sa, din laboratoarele Wuhan. Numeroase postări susțin că virusul a fost brevetat și unii chiar sugerează, în mod incorect, că virusul a fost făcut într-un laborator și că deja există un vaccin.

După această călătorie în trecut, revenind în prezent, China este în fața uneia dintre cele mai mari provocări, pe de-o parte cea a izolării totale a pandemiei, cel puțin pe teritoriul țării, dar și în Europa, trimitându-și specialiștii să ajute la eradicarea pandemiei, dar și legat de noile acuzații aduse de una dintre cele mai mari case de avocatură din Statele Unite ale Americii, este vorba de grupul de avocatură Freedom Watch, reprezentat de avocatul american Larry Klayman și de compania Buzz Photos, din Texas.

Aceste două entități au intentat un proces împotriva guvernului chinez, armatei chineze, institutului de virologie Wuhan, directorului Institutului de Virologie Wuhan, Shi Zhengli, și generalului major al armatei chineze, Chen Wei. Prin acest proces solicită despăgubiri de 20 de trilioane de dolari, susținând, bazat pe dosare întregi de informații și cercetări, că virusul COVID-19 este rezultatul unei arme biologice pregătite de autoritățile chineze. Informația a fost publicată de cei de la Business Today.

China, dată în judecată din cauza virusului pandemic. Despăgubiri de 20 de trilioane de dolari
China, dată în judecată din cauza virusului pandemic. Despăgubiri de 20 de trilioane de dolari

Reclamanții au cerut 20 de trilioane USD, care este mai mare decât PIB-ul Chinei, susținând că virusl COVID-19 este rezultatul unei arme biologice pregătite de autoritățile chineze. Aceștia au acuzat China că a ajutat și  a furnizat sprijin material teroriștilor, a conspirației pentru a provoca răni și moartea cetățenilor americani și neglijență. Aceștia susțin că virus eliberat de la Institutul de Virologie Wuhan, virusul COVID-19 a fost „proiectat” de China pentru a ucide populațiile în masă.

Armele biologice au fost scoase în afara legii în 1925 și, prin urmare, o astfel de armă biologică este o armă de distrugere în masă teroristă, a menționat grupul american. Același grup citează mai multe rapoarte media că în China a existat un singur laborator de microbiologie care a gestionat viruși avansați precum noul coronavirus, în Wuhan. Pentru a acoperi, susțin reclamanții, China a ascuns declarații privind coronavirusul și protocoalele de securitate națională.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI