Chiftele de cartofi, reţeta de post iubită de toţi românii. Ușor de făcut, gustoase, nu sunt prăjite în ulei și respectă toate interdicțiile alimentare impuse în perioadele ce preced marile sărbători creștine. Trebuie neapărat să le încerci.
Dacă ai nevoie de puțină inspirație, merită să încerci această rețetă de chiftele de cartofi de post simplu de făcut și care nu necesită prăjire.
În mai puțin de o oră, vei putea pune pe masă pentru familie și musafiri un preparat delicios, sănătos și care respectă toate restricțiile alimentare impuse în această perioadă.
Vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
Vom începe prin a decoji cartofii fierți. Ciupericile se taie în bucăți destul de mari, se toacă ceapa și usturoiul, și se taie cartofii cuburi.
Se pun două linguri de ulei într-o tigaie cu diametru mare care se așează pe foc. Ciupercile se sotează la foc mare timp de patru sau cinci minute, amestecând din când în când cu o spatulă din lemn sau silicon.
Se adaugă apoi ceapa, usturoiul și condimentele. Se călesc până când ceapa devine sticloasă. Se pun și cartofii și se mai lasă vasul pe foc încă două sau trei minute.
După ce se răcește compoziția, se dă prin mașina de tocat carne, folosindu-se sita cu orificii mari. În pasta obținută se adaugă și pătrunjelul tocat și câteva linguri de pesmet alb – acesta va fi elementul care va îngroșa acest „aluat” și va absorbi umiditatea în exces din el, notează Savori Urbane.
Se amestecă bine, până la omogenizare și apoi se modelează chiftelele.
Pentru a le prepara, nu este nevoie să le prăjești, aceste chiftele de cartofi se pot face la cuptor. Acesta se preîncinge la 200 de grade Celsius (căldură sus + jos + ventilație) sau la o treaptă înaltă, în cazul aparatelor pe gaz. Chiftelele se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc în jur de 18-20 de minute.