Certificatul verde, condiționat de doza 3? Anunțul zilei vine de la Comisia Europeană

de: Năstase Mirabela
20 11. 2021

Comisia Europeană este cea care intenționează să decidă în ”câteva zile„ dacă valabilitatea certificatelor UE de vaccin ar trebui să se lege de dozele de rapel, după o anumită perioadă de timp.

Certificatul verde, condiționat de doza 3?

Astfel, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că certificatul verde al UE pentru coronavirus ar trebui condiționat de doze de rapel după șase luni, ”pentru a evita orice crăpătură în peretele imunității care a fost deja construit pe continentul nostru”.

Mitsotakis a mai spus că o să îi propună președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o astfel de sugestie.

De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a spus săptămâna trecută că certificatul verde o să fie legat de dozele de rapel pentru cei eligibili să le primească.

Întrebat cu privire la aceste comentarii într-o conferință de presă de ieri, un purtător de cuvânt al Comisiei a afirmat că ”în prezent nu este prevăzută o perioadă de valabilitate pentru certificatele de vaccinare„, dar că ”acest lucru face parte din problemele pe care intenționăm să le abordăm în următoarele două zile”.

„Dă-ne câteva zile și apoi vom oferi mai multă claritate din partea noastră cu privire la valabilitatea certificatelor de vaccin… și la chestiunea rapelurilor”, a mai spus și purtătorul de cuvânt, inducând că Comisia o să facă o propunere de modificare a normelor UE ce apoi trebuie discutate și adoptate și de către țările membre.

De menționat este că prezentarea unui certificat de vaccin valabil a devenit obligatorie în majoritatea țărilor UE pentru a se putea intra în baruri, restaurante, competiții sportive ori cluburi de noapte, dar și pentru călătorii.

Doza 3 de vaccin anti-Covid de la Pfizer, eficiență de 95% împotriva formelor simptomatice ale bolii

Potrivit unui nou studiu, o a treia doză de vaccin anti-covid de la Pfizer are o eficacitate de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii.

De precizat este că studiul clinic de fază 3, realizat în rândul a ”10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani arată o eficacitate relativă de 95,6% și un profil de siguranţă favorabil”, se indică într-un comunicat.

”Este vorba despre primele rezultate de eficacitate ale unui studiu randomizat pentru un rapel cu vaccinul anti-COVID-19„, au afirmat cele două companii.

Studiul a fost realizat în timp ce varianta Delta de coronavirus a reprezentat principala tulpină care a circulat în această perioadă.

”Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel (booster) în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli”, a spus Albert Bourla, director general al Pfizer, citat în comunicat.