Certificat verde doar cu a treia doză de vaccin?! Comisia Europeană poate da decizia neașteptată

de: Ștefan R. Apostol
23 11. 2021

Cazurile de COVID-19 sunt din nou în creștere în diferite părți ale Europei, deoarece vremea rece a afectat răspândirea virusului. Țările europene încearcă să limiteze această creștere prin diverse mijloace. Austria anunța la finele săptămânii trecute un blocaj național. În alte state europene se anunță limitarea accesului la anumite servicii, dar și presiuni pentru creșterea ratelor de vaccinare. În acest context oficialii UE se gândesc să decidă noi modificări în ceea ce privește certificatul verde covid.

Decizii dure privind un nou certificat verde și vaccinarea. Europa este în fierbere

Aproximativ 60% dintre persoanele din Europa de Vest sunt complet imunizate împotriva COVID-19, însă în Europa de Est sunt vaccinate doar aproximativ jumătate din numărul acestora. Organizația Mondială a Sănătății a raportat marți, săptămâna trecută (16 noiembrie), că numărul deceselor cauzate de coronavirus în Europa a crescut cu 5% în săptămâna precedentă, aceasta fiind singura regiune din lume în care numărul deceselor cauzate de COVID-19 a crescut.

Austria a intrat n lockdown

La finele săptămânii trecute Austria a anunțat un nou lockdown începând de ieri 22 noiembrie, devenind astfel prima țară din UE care a luat o astfel de măsură în fața reapariției COVID-19. Lockdown-ul va dura cel puțin 10 zile, dar s-ar putea extinde până la 20, au declarat oficialii. Cancelarul conservator Alexander Schallenberg a declarat, de asemenea, că vaccinarea va deveni obligatorie de la 1 februarie.

Anunțul a fost făcut la câteva zile după ce țara a pus în aplicare un lockdown la nivel național pentru persoanele nevaccinate, care a intrat în vigoare la 15 noiembrie, dar acest lucru nu a încetinit suficient de mult răspândirea virusului. Efectul aestor noi decizii au fost manifestațiile dure din marile orașe din Austria, și ciocnirile viilente cu poliția.

Manifestații dure la Bruxelles

În Belgia, zeci de mii de persoane au manifestat duminică în capitala Bruxelles, protestând împotriva restricțiilor consolidate ale COVID-19. Poliția a estimat că au fost aproximativ 35.000 de persoane la miting, dar multe dintre ele plecaseră deja când demonstrația a degenerat în violențe. Câteva sute de persoane au început să arunce cu pietre în poliție, să spargă mașini și să dea foc la tomberoane, iar poliția a folosit tunuri cu apă pentru a încerca să controleze mulțimea.

Începând de ieri, 22 noiembrie, se așteaptă ca angajații să lucreze de acasă cel puțin patru zile pe săptămână, iar în locurile publice este obligatorie purtarea de măști. Orice persoană cu vârsta de peste 10 ani trebuie să poarte masca în mijloacele de transport în comun, în baruri și restaurante, în teatre și cinematografe, precum și la evenimente publice, inclusiv la cele organizate în aer liber.

Germanii vor fi „vaccinați, vindecați sau morți”

Germanii vor fi „vaccinați, vindecați sau morți” până la sfârșitul iernii din cauza actualei epidemii de infecții Covid-19 din țară, a avertizat luni ministrul Sănătății, Jens Spahn. „Probabil că până la sfârșitul iernii toată lumea va fi vaccinată, vindecată sau moartă din cauza răspândirii variantei Delta, foarte, foarte contagioasă”, a declarat ministrul, conform Euronews, făcând din nou apel la germani să se vaccineze de urgență.

Cancelarul Angela Merkel a anunțat deja că guvernul va introduce restricții mai stricte privind COVID-19 pentru cetățenii nevaccinați. În majoritatea regiunilor, doar cei vaccinați și cei care s-au vindecat de virus vor putea avea acces în locuri publice precum restaurantele sau sălile de concerte.

Valul 4 din România și presiunea asupra sistemului medical

La fel ca Bulgaria, România a fost afectată de o creștere a numărului de cazuri, rapoartele susținând că morga principalului spital din capitală a rămas fără spațiu pentru morți în ultimele zile.

Cinci țări europene, Italia, Germania, Ungaria, Austria și Polonia, s-au oferit să ajute România să trateze cât mai mulți pacienți în stare critică și, chiar miercurea trecută, patru români cu forme grave de COVID-19 au fost transportați cu avionul în Italia.

Deși cazurile par a fi pe o traiectorie descendentă, media bi-săptămânală actuală de 724,42 de cetățeni testați pozitiv pentru COVID-19 este încă considerată gravă într-o țară cu 19,29 milioane de locuitori.

Comisia Europeană ar putea impune un nou certificat verde

Ca urmare a acestor situații, unele extrem de tensionate după deciziile luate de autorități, CE se gândește foarte serios să schimbe regulamentul cu privire la certificatul verde. Dacă până acum oficialii CE nu puneau accent pe restrângerea anumitor drepturi ale cetățenilor UE, lucrurile acum iau un alt traseu. De altfel, în declarațiile de ieri, oficialii Comisiei Europene puneau pentru prima dată, în mod oficial, problema acestor restricții, declarând:

„’Înțelegem că din punct de vedere individual sunteți obosiți de restricții, dar din punctul de vedere al unei comunități este important să rămâneți uniți şi să respectați restricțiile, pentru că aceasta este calea de ieșire din pandemie.

Manifestațiile pașnice sunt un drept fundamental, dar într-o situație de urgență publică unele drepturi pot fi restrânse.”a spus Dana Spinanţ, purtător de cuvânt al Comisiei.

Deja la nivelul Uniunii se discută aprig pe marginea acestor posibile noi modificări și despre posibilitatea unui nou certificat verde, asta însemnând, conform unor surse din interior, că ar putea fi valabil doar cu a treia doză de vaccin, și nu ca până acum, cu doar primele două doze.

Situația tensionată la nivel european, și rata mică de vaccinare în anumite zone, mai spun sursele europene, ar putea determina CE să ia măsuri și mai drastice pentru cetățenii care circulă în spațiul european, în următoarea perioadă.

Grecia face presiuni asupra UE pentru un certificat verde cu a treia doză de vaccin

O a treia doză de vaccin în termen de șase luni de la ultima doză ar trebui să fie introdusă în certificatul COVID al UE pentru a fi valabil, potrivit premierului grec Kyriakos Mitsotakis într-un discurs televizat. Între timp, în Italia, guvernul ia în considerare posibilitatea ca certificatele COVID să fie valabile timp de nouă luni de la ultima vaccinare, conform agenției EURACTIV.

Adresându-se grecilor pe fondul unei creșteri puternice a cazurilor de COVID-19, premierul grec a declarat că îi va scrie șefei Comisiei, Ursula von der Leyen, sugerând ca certificatul digital COVID al UE să fie valabil doar dacă include o a treia doză la șase luni de la ultima injecție. „În acest fel, vom evita orice fisură în zidul de imunitate care a fost deja construit pe continentul nostru”, a declarat Mitsotakis.

Mitsotakis a fost primul lider UE care a propus emiterea unui certificat COVID în tot blocul comunitar în 2020. Un purtător de cuvânt al UE a declarat joi că executivul intenționează să modifice regulamentul UE privind certificatul COVID înainte ca acesta să expire după 30 iunie 2022.

Există o dezbatere în curs de desfășurare între Comisie și oamenii de știință cu privire la introducerea vaccinului trei de rapel în certificatul COVID al UE. Cu toate acestea, nu este clar cât timp va fi valabil certificatul după ultima doză.

O sursă apropiată a declarat pentru EURACTIV, la începutul acestei săptămâni, că membrii Comisiei Europene dezbat expirarea certificatului, la douăsprezece luni după administrarea ultimei doze de vaccin COVID-19.