Centrele de testare din România se închid. Unde se vor mai efectua teste pentru detectarea covid-19
Centrele de testare covid-19 se închid, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Odată cu scăderea numărului de cazuri noi covid-19, aceste centre de testare vor fi închise definitiv. Persoanele care vor să afle dacă s-au infectat sau care prezintă simptome vor fi nevoită să apeleze la medicul de familie, acolo unde se vor efectua majoritatea testelor pentru depistarea infecției.
Centrele de testare se închid
Alexandru Rafila a fost întrebat ce se va întâmpla cu centrele de testare când numărul de cazuri noi zilnice vor scădea. Ministrul Sănătății a spus că, deși vor mai rămâne câteva deschise, majoritatea testelor vor fi făcute la medicul de familie.
„În momentul în care vom avea această situație, vă dați seama că vor mai rămâne câteva centre de testare, dar marea majoritate a testărilor, în mod evident, ar trebui realizată la medicii de familie care au, în momentul de față, instrumentele, inclusiv mecanismele financiare pentru a realiza acest lucru”, a spus Alexandru Rafila.
Cu toate acestea, medicii de familie pot face doar teste rapide, adică aceleași teste pe care le poate cumpăra oricine de la farmacie. Ministrul Sănătății a spus că în continuare spitalele vor îngriji pacienți covid, iar testele RT-PCR vor mai exista.
„Dacă vor exista solicitări care răspund definiției de caz se pot testa fie prin apelarea ambulanței, fie prin prezentarea la spitalele care vor trata în continuare această categorie de pacienți. Gândiți-vă că în spitalele de boli infecțioase vor rămâne astfel de centre de testare RT-PCR”, a continuat Alexandru Rafila.
Și vaccinul se va face la medicul de familie
Și vaccinul anti-covid se va face tot la medicul de familie, după ce mai multe centre se vor închide.
„Am creat cadrul legal pentru ca un număr semnificativ de persoane să poată fi imunizate de către medicul de familie la domiciliu.
De asemenea, pentru pacienţii cu boli cronice poate începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a proteja mai bine acele persoane care au şi cel mai mare risc de a se îmbolnăvi şi a dezvolta complicaţii în caz de infecţie cu SARS-CoV-2”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.