Centralele termice de apartament, interzise din 2029? E o mare lovitură pentru români, ordinul vine de la Comisia Europeană

de: Stan Nicu
26 04. 2023

Vești proaste pentru români vin dinspre Comisia Europeană în această perioadă. Astfel, se pare că centralele termice de apartament ar putea fi interzise din 2029. Ar fi o mare lovitură pentru români, în contextul în care termenul este unul foarte scurt și mulți se încălzesc cu astfel de sisteme.

Centralele termice de apartament ar putea fi interzise din 2029. Câte centrale de apartament se regăsesc în UE

Vânzarea sistemelor de încălzire tip centrală termică pe gaze ar putea fi interzisă începând din anul 2029 în toată Uniunea Europeană, deci inclusiv în țara noastră, arată un un proiect de directivă care va fi luat în dezbatere de Comisia Europeană pe 27 aprilie.

Stoparea vânzărilor de centrale termice pe gaz individuale în UE începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign.

Totul ar trebui să se stabilească în acest an

Modificarea va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene joi, 27 aprilie. De asemenea, textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul lui 2023 pentru a fi publicat în 2024, scrie economica.net.

Intenția Executivului European vizavi de interzicerea vânzării decentrale termice individuale pe gaze a fost dezvăluit mai demult, prin pachetul RePowerEU.

Acesta încuraja statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente, precum și în cele noi, însă nu a existat vreo obligație impusă.

8 țări au început să interzică centralele termice de apartament

La acel moment, executivul UE își anunțase intenția de a renunța la cazanele pe gaz prin introducerea unor limite de proiectare ecologică mai stricte pentru sistemele de încălzire.

Astfel, opt țări din Europa au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri. Printre acestea se regăsesc Danemarca, Norvegia și Olanda, Franța, Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia.

Strategia de reducere a emisiilor

De asemenea, strategia de reducere a emisiilor își propune neutralitatea climatică a României până la nivelul anului 2050 vizaând astfel închiderea tuturor capacităților pe lignit și huilă, la nivelul anului 2031, precum și apariția de capacități noi instalate în eolian, fotovoltaic, hidro și centrale pe gaze, în ciclu combinat, dar și în cogenerare.

Conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă, la nivelul Uniunii Europene există 65 de milioane de centrale termice individuale în funcțiune, ceea ce face ca înlocuirea gazului ca formă de încălzire să nu fie nici ușoară și nici rapidă, în contextul în care mulți proprietari nu au bani pentru înlocuirea lor cu pompe de căldurăcare sunt mult mai costisitoare.