Cele mai periculoase oraşe din România în caz de cutremur. Aici nu eşti în siguranţă!
Într-un singur minut, mii de clădiri au fost transformate în munți de moloz, iar peste 2.000 de oameni și-au pierdut viața, bilanțul deceselor urmând să crească pe măsură ce salvatorii încearcă să îi elibereze pe cei prinși sub dărâmături. Cum ar arăta urmările unui seism de asemenea magnitudine la noi în țară? Care sunt cele mai periculoase orașe din România în caz de cutremur?
Cinci cutremure în România
La doar nouă minute după seismul devastator din Turcia, în țara noastră s-au produs cinci cutremure într-un interval de aproape două ore. Potrivit informațiilor transmise de specialiștii de la Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, primul cutremur, care a fost şi cel mai puternic, cu o magnitudine de 4,5, s-a produs la ora 3:26, la adâncimea de 20 de kilometri.
„Atenţie! În urmă cu puţin timp s-a produs un cutremur. Păstraţi-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoaşteri în teren pentru a identifica posibile pagube”, a fost mesajul transmis de ISU Bucureşti-Ilfov la doar câteva clipe după încheierea cutremurului.
Celelalte patru mișcări seismice au fost înregistrate la orele 4:09, 4:13, 5:01 şi 5:26, având magnitudinile 2,6, 2,9, 2,7 şi 2 , trei dintre ele la adâncimea de 17 kilometri, iar al patrulea la 21 de kilometri.
Din fericire, nu au existat victime sau pagube materiale. În Turcia, însă, urmările cutremurului de 7,8 sunt devastatoare, bilanțul provizoriul al morților depășind 2.300.
Citește și: Sunetul sinistru din timpul cutremurului din Turcia. Cel de-al doilea seism, surprins de camere. Video
Cele mai periculoase oraşe din România în caz de cutremur
În timp ce turcii și sirienii își numără victimele și se luptă pentru a-i salva pe supraviețuitorii prinși sub dărâmături, românii își amintesc de momentul 4 martie 1977 – un scenariu care, din nefericire, s-ar putea produce oricând, fără să poată fi împiedicat.
Dar care sunt cele mai periculoase oraşe din România în caz de cutremur? Potrivit unei statistici realizate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, acestea sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani, Iași, precum și toate localitățile mici și mari cuprinse între ele. Topul continuă cu Roman, Bacău, Pitești, Giurgiu, iar în categoria de risc intermediar intră Cernavodă și Tulcea
„Cele mai periculoase zone pentru locuitori, în caz de cutremur, sunt Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Focşani sau Iaşi şi toate zonele cuprinse între ele, urmate în topul intensităţii de Roman, Bacău, Piteşti, Giurgiu şi toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se mai află şi Cernavodă, Tulcea”, se arată în statistica întocmită de INFP.
Pe harta cutremurelor este marcată o zonă roșie, reprezentând regiunile din țară în care există numeroase clădiri vechi ce nu ar rezista mișcărilor seismice foarte puternice. Cele mai multe dintre acestea adăpostesc centre comerciale sau instituții ale statului.
Citește și: Ce trebuie să faci în caz de cutremur. Unde e bine să te ascunzi imediat, recomandări DSU