Cele mai periculoase 6 substanțe toxice din alimente. Nu mai consumați așa ceva dacă le găsiți pe etichete
Specialiștii recomandă insistent oamenilor să fie atenți la detaliile trecute pe etichetele produselor. Cu toate astea, mulți continuă să cumpere inconștient. La ce substanțe toxice trebuie să fii atent? Nu este deloc indicat să consumi produse care le conțin.
6 substanțe toxice din alimente: ‘otrava’ de pe etichetele produselor
Deși există un ‘trend’ fericit care i-a adus pe mulți oameni pe un drum al alegerilor sănătoase, sunt încă mulți care din diverse motive consumă inconștient. Din ce în ce mai mulți doresc să aibă o viață echilibrată și mănâncă mai sănătos, fac sport, consumă lichide și au grijă la ceea ce cumpără în general.
Cu toate astea, din necunoștință de cauză, grabă sau nepăsare sunt câțiva care nu renunță la obiceiurile nesănătoase. Toți trebuie să aibă o mai mare grijă în zilele noastre la ceea ce bagă în coșul de cumpărături.
Cele mai multe dintre produse conțin multe lucruri nesănătoase, iar specialiștii recomandă să citești pe eticheta fiecărui produs ceea ce urmează să mănânci. Coloranții alimentari sunt deja la ordinea zilei în industria de profil pentru că oferă o culoare mai apetisantă și astfel atrag clienții să cumpere mai des și mai mult.
Copiii sunt cei mai expuși
Cu toate că pentru unii par inofensivi, aceștia sunt chiar periculoși, mai cu seamă că se regăsesc în aproape tot ce pui pe masă. Unii dintre ei pot cauza reacții alergice sau hiperactivitate în rândul copiilor, iar alții au fost asociați cu un risc de dezvoltare a celulelor maligne.
Copiii sunt categoric cei expuși potențialelor riscuri ale coloranților alimentari pentru că sunt folosiți mai ales în dulciuri și sucuri – slăbiciunea celor mici.
Renunță la produsele care conțin asta
Sunset Yellow (galben nr. 6) – fololosit în sosuri, bomboane, produse de patiserie şi fructe conservate. Studiile au arătat că acest colorant ar putea avea potenţial cancerigen.
llura Red (roșu nr. 40) – folosit în băuturile pentru sportivi, bomboane, condimente şi cereale. Poate conţine compuşi cu potenţial cancerigen.
Indigo Carmin (albastru nr. 2) – folosit în bomboane, îngheţată, cereale şi snacksuri. Studiile pe animale de laborator au arătat că acest colorant ar putea creşte riscul de tumori cerebrale.
Eritrozina (roșu nr. 3) – folosit în bomboane, acadele, jeleuri. Studiile de laborator au arătat că nivelul crescut de eritrozină în sânge poate creşte uşor riscul de tumori tiroidiene.
Tartrazină (galben nr. 4) – folosit în bomboane, sucuri, chipsuri, popcorn şi cereale. Este un colorant care ar putea duce la tulburări comportamentale, irascibilitate, depresie sau insomnie. De asemenea, s-a demonstrat că excesul de tartrazină ar putea creşte riscul de reacţii alergice, precum urticarie sau chiar astm.
Brilliant blue (albastru nr. 1) – folosit în îngheţată, conserve de năut, supe la plic, acadele şi glazuri. Este un colorant foarte des folosit, dar siguranţa acestuia nu este încă dovedită.