Cele mai periculoase 5 meserii din lume. Cine riscă să facă un AVC în timpul jobului

de: Ștefan R. Apostol
06 06. 2022

În fiecare zi, oamenii merg la locul de muncă și își pun viața în pericol. Fie conduc un camion, lucrează în construcții sau zboară cu avionul. Dar ce locuri de muncă sunt cele mai periculoase? Acest lucru poate fi determinat analizând rata mortalității. O statistică recentă a calculat rata de mortalitate a unui loc de muncă luând în calcul numărul de decese la 100.000 de lucrători cu normă întreagă. Această metodă asigură că fiecare profesie este reprezentată corect, indiferent cât de mare sau mică este industria.

Care este locul de muncă din lume ce la mai periculos

Fiecare dintre noi, la un moment dat în viață, ne alegem drumul din punct de vedere profesional. De cele mai multe ori criteriile sunt subiective. Nu implică o analiză extrem de riguroasă asupra posibilelor pericole. Dar, de-asta există statisticienii și analizele acestora.

Conform publicațiilor americane MoneyTalksNews, s-a realizat un  Top 10 al celor mai periculoase locuri de muncă în lume. Criteriile, așa cum spuneam la început, a calculat rata de mortalitate a unui loc de muncă luând în calcul numărul de decese. Iată care sunt primele 10 cele mai periculoase locuri de muncă, conform MoneyTalksNews.

1. Munca în domeniul exploatării forestiere, locul de muncă cel mai periculos

Oocupația cu cea mai mare rată de mortalitate este cea de lucrător în exploatare forestieră. Aici sunt înregistrate 97,6 accidente de muncă mortale la 100.000 de lucrători. Acest lucru face ca locul de muncă în exploatare forestieră să fie cel mai mortal.

Cele mai multe dintre leziuni provin din contactul cu o mașină, cum ar fi o unealtă electrică de mare putere, sau din lovirea de un buștean sau de un copac căzut. Experții din industrie continuă să caute modalități de a menține lucrătorii din domeniul exploatării forestiere mai în siguranță, cum ar fi instituirea unor măsuri de siguranță și recomandarea sau solicitarea de echipamente de siguranță, cum ar fi căștile de protecție.

2. Pescarii și angajații din domeniul pescuitului, au riscuri mari la locul de muncă

Mulți oameni care nu lucrează în industria pescuitului comercial și-ar putea imagina zile lungi și relaxante pe o apă frumoasă, scoțând ocazional o plasă plină. Cu toate acestea, această industrie vitală este departe de a fi relaxantă în aceste zile.

Fiind al doilea cel mai periculs locul de muncă din lume, pescarii comerciali au o rată a mortalității la locul de muncă de 77,4 decese la 100.000 de lucrători. Cauza deceselor poate fi atribuită, de obicei, înecului, condițiilor meteorologice, coliziunilor și naufragiilor, căderilor pe punți alunecoase, valurilor mari și neașteptate care se izbesc de punți sau defecțiunilor echipamentului.

3. Piloții de aeronave și inginerii de zbor, își riscă în fiecare zi viața la locul de muncă

În timp ce șofatul este adesea considerat mai periculos decât zborul, atunci când vine vorba de ratele de mortalitate la locul de muncă, piloții ocupă un loc mai sus. Aceștia își pot duce pasagerii la destinație în siguranță, în mare parte, dar se luptă să se mențină sănătoși.

Piloții comerciali, membrii echipajului și inginerii de zbor se luptă adesea cu efectele frecvente sau adesea continue ale călătoriilor neregulate, ale programului de somn și ale unui jetlag continuu. În medie, această ocupație are o rată de 58,9 accidente mortale, cauzate în principal de accidentele de avion. Piloții de avion de vânătoare și de elicopter se confruntă cu propriile riscuri respective care le pun viața în pericol în timpul fiecărei ture.

4. Coperiștii, trebuie să rămână în alertă. Este locul de muncă extrem de periculos

Nu este o surpriză faptul că acest locul de muncă se află în fruntea listei de meserii periculoase. Acești profesioniști urcă pe scări și umblă toată ziua pe acoperișuri abrupte. Ei trebuie să rămână în alertă, să fie atenți la echilibru și să fie atenți la colegii de muncă, deoarece căderile de pe acoperișuri cauzează mai mult de o treime din decesele din industrie.

Rata de mortalitate pentru această profesie este de 51,5, cu peste 100 de decese în fiecare an. După cum se bănuiește, cele mai multe dintre acestea sunt cauzate de căderi. Leziunile și bolile sunt, de asemenea, frecvente în domeniul acoperișurilor din cauza materialelor pe care le folosesc și a vremii cu care se confruntă.

5. Colectorii de deșeuri și materiale reciclabile, își pun viața în pericol

Este posibil ca mulți oameni să nu considere colectarea deșeurilor și a materialelor reciclabile un locul de muncă periculos, dar lucrătorii își pun viața în pericol de fiecare dată când eliberează containerele locuitorilor.

Rata mortalității sale se ridică la 44,3, iar cele mai multe dintre acestea sunt cauzate fie de lucrător, fie de camionul care este lovit de un alt vehicul atunci când încearcă să treacă fără să încetinească.

6. Șoferii de camioane au riscuri care cresc exponențial

Naveta zilnică a fiecărui lucrător este plină de trafic, frustrare și pericol. Riscurile cresc exponențial pentru lucrătorii a căror muncă constă în a conduce toată ziua. Din cauza accidentelor de circulație, șoferii de camioane și alți profesioniști din domeniul condusului se confruntă cu o rată de 26 de accidente de muncă mortale, ceea ce face ca acestea să fie a șasea cea mai periculoasă ocupație din 2020.

7. Fermierii, crescătorii de animale și managerii agricoli

Într-o industrie care este vitală pentru toată lumea, este important de reținut că fermierii, crescătorii de animale și lucrătorii agricoli se confruntă zilnic cu riscuri.

Chiar și cu progresele tehnologice din ultimele decenii, fermierii și crescătorii de animale sunt nevoiți să lucreze cu o mulțime de echipamente și utilaje grele, în condiții meteorologice nefavorabile și, în alte condiții, necooperante.

De asemenea, ei lucrează cu o varietate de vehicule motorizate, cum ar fi tractoare și mașini de tuns iarba, care sunt principalul vinovat pentru rata de 24,7 accidente de muncă mortale pentru această profesie, ceea ce o situează pe locul șapte pe lista celor mai periculoase meserii din 2020.

8. Munca în construcțiile metalice și siderurgice

Lucrul cu grinzi de fier și oțel și macarale toată ziua este fără îndoială periculos. Materialele cu care lucrează sunt grele și masive,de aici și riscurile. Cele mai multe dintre cele 23,6 decese la 100.000 de lucrători sunt cauzate de accidente prin cădere sau alunecare.

Cu toate astea nu există niciun semn că atractivitatea ei se va epuiza pentru lucrători. Acest segment prezintă o proiecție de creștere anticipată de 11% din 2018 până în 2028, conform datelor.

9. Supraveghetorii din domeniul construcțiilor și extracției au cel mai periculos locul de muncă

Supraveghetorii din domeniul construcțiilor și extracției se află în mai multe pericole decât lucrătorii lor. Acest loc de muncă are o rată a mortalității de 21 de decese la 100.000 de lucrători echivalenți cu normă întreagă. În general, căderile fiind responsabile pentru jumătate din cele 134 de decese efective.

Celălalt factor de risc principal pentru această muncă este lovirea de un obiect care cade sau se balansează. Printre profesioniștii suplimentari din această categorie se numără electricienii, tâmplarii, operatorii de echipamente de construcții și inspectorii de clădiri.

10. Lucrul în domeniul serviciilor pentru grădinărit, locul de muncă periculos

Încheie topul primelor 10 locuri de muncă periculoase sunt peisagiștii, îngrijitorii de terenuri, lucrătorii în domeniul serviciilor pentru copaci și grădinarii. Poate părea destul de simplu, dar acești lucrători sunt în mod constant expuși la intemperii, înălțimi și unelte ascuțite. Toate aceste aspecte le conferă o rată de mortalitate de 20,2 decese la 100.00 lucrători echivalenți cu normă întreagă.

În 2018, industria a raportat 225 de incidente mortale legate de locul de muncă. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, chiar dacă acesta este ultimul loc de muncă de pe această listă, acest lucru este totuși de cinci ori mai mare decât rata medie a accidentelor mortale la locul de muncă.

Concluzie

După ce am analizat cele mai periculoase locuri de muncă, este clar că siguranța angajaților este o preocupare serioasă, indiferent de industria în care vă aflați. Așa că ar fi bine să cercetați puțin înainte de a vă alege locul de muncă. Nu de alta, dar este important să știți la ce riscuri vă înhămați.