Cele mai mari greșeli pe care le fac utilizatorii de centrale termice, iarna. Așa eliminați pericolul, dar și costurile ridicate
Centralele termice din casele românilor vor cunoaște o mai mare utilizare, și-n această iarnă. De aceea, toată lumea care folosește un asemenea dispozitiv de încălzire, în locuință, trebuie să cunoască anumite reguli, cât se poate de prețioase, pentru a elimina pericolul, dar și costurile ridicate.
Cele mai mari greșeli pe care le fac utilizatorii de centrale termice, iarna
Centralele termice pe gaz sunt tot mai prezente în casele românilor, iar de câțiva ani, mii de familii s-au deconectat de la rețeaua de termoficare și au decis să își instaleze un astfel de dispozitiv de încălzire. Totodată, odată cu venirea sezonului rece, utilizatorii de centrale termice riscă să facă anumite greșeli, ce pot să afecteze sau să avarieze grav modul în care funcționează echipamentul din locuință.
Principala greșeală pe care o fac românii când vine vorba despre buna funcționare a centralelor termice este să evite o verificare atentă a echipamentului și a instalației termice. De asemenea, revizia întregului sistem înainte de scăderea drastică a temperaturilor este de o foarte mare importanță. În acest mod, puteți evita și eventualele defecțiuni, întâlnite cât se poate de des, în timpul iernii.
Mai trebuie verificată și presiunea din instalație și corectată la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar, fiind recomandată ca măsură de prevenire a presiunii mult prea ridicate. Trebuie luați în vedere și robineții cu cap termostat care pot îmbunătăți și corecta diferențele de termperatură. Dacă diferențele sunt mult prea mari, între camerele din același apartament sau casă, se pot instala astfel de robineți. Vor veni în ajutor pentru ajustarea termică din încăperi, iar căldura va fi distribuită într-un mod echilibra.
La toate acestea se adaugă și verificarea periodică, o dată la 2 ani, dar și reviiile anuale, care reprezintă câțiva pași foarte importanți ce trebuie respectați de utilizatorii de centrale termice. O dată pe an trebuie curățate și coșurile de fum, sau sistemel de evacuare, fiind o acțiune recomandată pentru a evita pericolul din locuință. Este o acțiune ce se efectuează în special înainte de începerea sezonului rece, pentru a fi evitate și depunerile care pot să înreuneze evacuarea de fum sau gaze toxice din centrală.