Cele mai grave 7 greșeli de exprimare în limba română. Pe multe le auzi zilnic, din păcate

de: Ștefan R. Apostol
07 06. 2024

Nu este prima dată când ne propunem să vorbim despre greșelile de exprimare în limba română. De data asta vă propunem să discutăm despre cele mai grave 7 greșeli de exprimare, având în vedere că pe multe le auzi zilnic, din păcate.

„Limba noastră-i o comoară!”, dar cu greșeli de exprimare

Majoritatea dintre noi am învățat la orele de Limba Română care este modul corect de exprimare, atât verbal, cât și în scris. Tot atunci, am învățat și despre complexitatea acestei limbi de origine latină (mulți combat această origine), precum și despre regulile gramaticale și morfologice.

Cu toate astea, în exprimarea curentă, sau de stradă, cum i se mai spune, nu de puține ori ne-am lovit de multe greșeli de exprimare. Deși, în mod normal, nu ar trebui să existe, unele s-au împământenit în conștiința publică, astfel că le folosim involuntar, uneori, dar greșit.

Care sunt cele mai grave 7 greșeli de exprimare în limba română?

Aproape că nu ar exista nimeni care să nu facă o greșeală gramaticală, fie că este vorba de ortografie, sintaxă sau de orice alt tip. Acesta nu este un motiv pentru a renunța să încercăm să ne corectăm aceste aspecte.

Este perfect normal ca cineva care nu a avut obiceiul de a citi să se plictisească atunci când este obligat să citească continuu timp de o lună. Dar răspunsul la acest lucru nu ar trebui să fie renunțarea la efort.

Conform experților, putem vorbi astăzi despre cele mai grave 7 greșeli de exprimare în limba română, deși numărul acestora are tendința să fie mult mai mare.

Una din cele 7 greșeli de exprimare, conform specialiștilor în lingvistică, este Sală festivă, forma corectă în acst caz fiind, de fapt, Sală de festivități.

O a doua greșeală gravă de exprimare este și Tranversează strada, când, de fapt, forma corectă este Traversează strada.

Mergând mai departe, experții vorbesc despre o a treia greșeală, și anume A da ceva în credit. Din păcate, vă avertizăm că este forma greșită, cea corectă fiind A da ceva pe credit.

Nu de puține ori, mergând prin magazine, am auzit expresia Rochia asta are un preț scump. Din păcate, deși sunt scumpe, varianta corectă de exprimare este Rochia asta are un preț mare.

Sunt expresii uzuale, dar majoritatea spuse greșit

Ai decis să sărbătorești cu partenera ta ceva, iar locul ales este cel mai bun restaurant din oraș, și le spui prietenilor că Suntem la restaurant, servim ceva. Deși este emoționant ceea ce ai decis să faci, când vine vorba de exprimare, ai cam greșit. Data viitoare ar fi cazul să folosești forma corect, anume Suntem la restaurant, consumăm ceva.

În cazul celei de-a șasea frome de exprimare greșită, ne referim la cuvântul din limba română care dă mari bătăi de cap, și anume voiam și vroiam. Deși, de cele mai multe ori auzim vroiam, te anunțăm că este greșit, forma corectă fiind voiam.

Ai o întâlnire cu colegii, și ai decis să le vorbești despre ultima carte citită, iar unul dintre prieteni îți cere cartea. Deși ai putea face asta, în cele din urmă te decizi să nu i-o dai, spunându-i Am decât o carte. Din păcate, ai ales forma greșită a acestei expresii, cea corectă fiind, de fapt, Nu am decât o carte.

Concluzie

Există o tendință a minții umane de a rămâne în zona sa de confort, și poate din acest motiv ajungem să facem genul acesta de greșeli. Dacă viața sau locul de muncă nu vă este în pericol din cauza faptului că nu citiți, veți avea tendința de a evita să citiți, din cauza acestei tendințe.

Dacă trebuie să progresăm în orice aspect al vieții, trebuie să ne străduim și să depășim zona de confort și să ne obișnuim cu disconfortul, inclusiv cu plictiseala și atunci începe să se producă progresul, și mai ales să evităm aceste greșeli de exprimare în limba română.