Cele mai frumoase locuri din Turcia. 19 destinații dintr-o țară plină de frumuseți

de: Dana Cazacu
29 10. 2020

Turcia este o țară situată pe două continente: 97% din suprafața acesteia se află în Asia, iar un procent de numai 3 % se află în Europa. Peisajul acesteia cuprinde plaje și munți. Aceasta a fost mereu ca o poartă de acces dinspre Continent spre Asia.

19 destinații frumoase din Turcia

Faptul că este un loc de comerț și de schimb de culturi a făcut din Turcia o țară bogată în diversități. Punctul în care Estul se întâlnește cu Vestul, bogăția culturală și amploarea influențelor și-au pus amprenta și se dezvăluie în peisajul culinar al țării, precum și în nenumăratele monumente religioase și situri arheologice.

Istanbulul, cândva capitala imperiilor bizantine și otomane, apare în mod evident în majoritatea planurilor de călătorie, dar există multe alte destinații excelente, printre cele mai frumoase locuri din Turcia. Vă puteți bucura de timpul petrecut aici, cazați în hoteluri de tip boutique din peșteri și plutind în baloane cu aer cald deasupra peisajului din lumea cealaltă a Capadociei, rătăcind în mijlocul lumii greco-romane din Efes sau pur și simplu absorbind soarele în stațiunile de plajă de lux de-a lungul Marea Egee.

Cele mai frumoase locuri din Turcia

Iată 19 locuri dintre cele mai frumoase locuri din Turcia, care merită să fie vizitate, conform celor de la touropia.com:

  • Ankara

Capitala Turciei, Ankara, este un oraș modern, extins, care găzduiește clădiri guvernamentale, afaceri comerciale, universități și ambasade străine. Situată chiar în centrul țării și regiunea Anatoliei, Ankara este un important centru de transport, care leagă cetățenii și turiștii de alte destinații importante din Turcia. 

  • Mardin

Printre cele mai frumoase locuri din Turcia se numără și Madrin. Așezat pe un vârf de deal strategic cu vedere la câmpiile Mesopotamiei din sud-estul Turciei, Mardin este capitala provinciei Mardin. Una dintre cele mai vechi așezări din regiune. Este cunoscut pentru diversitatea sa culturală și ca oraș vechi al clădirilor de gresie.

  •  Konya

Unul dintre cele mai vechi orașe din lume și cel mai bine cunoscut pentru remarcabila arhitectură Seljuk și Dervișii învârtitori, Konya este un oraș mare din regiunea Anatoliei Centrale a Turciei. Astăzi, clădiri atractive pot fi încă admirate, cum ar fi Moscheea Alaeddin, care adăpostește mormintele mai multor sultani. Un alt exemplu popular este Ince Minare Medrese, acum un muzeu care prezintă artefacte. 

  • Antalya

Amplasat de-a lungul frumoasei Riviere Turcești de pe coasta mediteraneană, Antalya este un oraș mare, vibrant, care primește turiști cu numeroase stațiuni, hoteluri, baruri și restaurante. Peisajele spectaculoase încadrează orașul cu plaje superbe și munți verzi și luxurianți, presărate cu ruine antice. De la înot și navigație la alpinism, vizitarea obiectivelor turistice și distracție în familie, Antalya oferă ceva pentru toată lumea. Antalya se numără printre cele mai frumoase locuri din Turcia.

  • Marmaris

Una dintre cele mai populare stațiuni balneare din Turcia, Marmaris este un cadru perfect pentru imagini, cu munți îmbrăcați în pin, plaje cu nisip alb, ape turcoaz și arhitectură istorică. Situat de-a lungul rivierei turcești în sud-vestul Turciei, acest uimitor port de croazieră este un paradis turistic cu oportunități excepționale de vizitare a obiectivelor turistice, sporturi nautice, mese fantastice și viață de noapte plină de viață.

19 locuri pline de frumusețe din Turcia

  • Side

Side este un oraș pitoresc cu ruine clasice și stațiuni moderne cu vedere la plaje cu nisip alb, care se află cele mai frumoase locuri din Turcia. Situat pe coasta mediteraneană a Turciei, în provincia Antalya, pe o mică peninsulă, Side oferă atracții turistice fantastice, viață de noapte și aventuri în aer liber.

  • Bodrum

Situatîn regiunea sudică a Mării Egee a Turciei, Bodrum este locul vechiului oraș fortificat, Halicarnassus, care a fost cândva găzduire de clădiri de marmură, temple, statut, străzi pavate și Mausoleul, una dintre cele Șapte Minuni ale Lumea antica. Astăzi, ruinele interesante din Bodrum, plajele uimitoare și stațiunile de pe stânci atrag oameni din întreaga lume.

  • Efes

Cea mai completă metropolă clasică din Europa, Efes este un sit antic situat în Turcia Mării Egee. Până în secolul I î.Hr., Efes era unul dintre cele mai mari orașe din tot Imperiul Roman, având una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice, Templul Artemis. Ruinele din Efes sunt bine conservate și conținute într-un amplu sit arheologic, făcându-l una dintre cele mai populare atracții turistice din Turcia. Acesta este unul dintre cele mai frumoase locuri din Turcia.

  • Capadocia

Situată în Anatolia Centrală a Turciei, Capadocia este cunoscută mai ales pentru peisajul său de poveste cu formațiuni neobișnuite asemănătoare coșurilor, conurilor, ciupercilor și pinacolelor. Procesele naturale, cum ar fi erupțiile vulcanice antice și eroziunea, au sculptat aceste formațiuni ciudate de-a lungul veacurilor, unele dintre ele crescând până la 40 de metri înălțime. Cu toate acestea, în urmă cu mii de ani, omenirea a adăugat atingeri remarcabile peisajului, sculptând case, biserici și orașe subterane din stânca moale.

  • Istanbul

Istanbul este astăzi cel mai mare oraș din Turcia și unul dintre cele mai mari din lume și unul dintre cele mai frumoase locuri din Turcia. Istanbulul se întinde de-a lungul ambelor părți ale Bosforului, o strâmtoare îngustă care leagă Asia și Europa, făcându-l singurul oraș din lume care se întinde pe două continente. Arhitectura impresionantă, siturile istorice, restaurantele, cumpărăturile, viața de noapte și atmosfera exotică fac din Istanbul una dintre destinațiile turistice de top din lume.

Cele mai frumoase 19 locuri din Turcia

  • Hagia Sofya

Renumită drept una dintre cele mai frumoase clădiri din lume, gloria bizantină fascinantă a Muzeului Aya Sofya (Hagia Sophia) nu este doar unul dintre lucrurile de top de făcut în Istanbul, ci și în Turcia.

  • Palatul Topkapi

Somptuos dincolo de credință, Palatul Topkapi te duce în lumea fantastică, opulentă a sultanilor. De aici sultanii erei otomane au sculptat un imperiu care avea să se extindă în Europa și în jos prin Orientul Mijlociu și Africa. Acesta se încadrează cu succes ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din Turcia.

  • Pamukkale

Una dintre cele mai faimoase minuni naturale ale Turciei, terasele de travertin alb pur din Pamukkale („Castelul de bumbac” în limba engleză) cascadă pe pantă, arătând ca un câmp de zăpadă în afara locului, peisajul verde. Deși travertinele sunt ele însele un punct culminant al unei călătorii în Turcia, ruinele vaste și rătăcitoare ale Roman Hierapolis, un vechi oraș balnear, se află pe vârful acestui deal de calcit, oferind un alt motiv pentru vizită.

  • Mănăstirea Sumela

Cu cadrul său uimitor, singuratic, încorporat într-o stâncă, Mănăstirea Sumela (Mănăstirea Fecioarei Maria) este atracția stea pentru vizitatorii de-a lungul coastei Mării Negre și unul dintre cele mai frumoase locuri din Turcia. Rătăcirea în jurul acestui complex religios abandonat, cu interiorul bisericii sale pline de fresce orbitoare și vibrante, este o necesitate pentru oricine face călătoria lungă în regiunea de nord-est a Turciei.

  • Muntele Nemrut

Cea mai importantă atracție turistică pentru estul Turciei, movila funerară a vârfului muntelui Nemrut este împrăștiată cu rămășițele sparte ale unor statui mamut odinioară, care o păzeau. Acest loc ciudat și singuratic trebuie să fie unul dintre cele mai deosebite situri arheologice din Turcia. Capetele uriașe de piatră ale zeilor uitați de mult se uită de pe vârf, aruncând o atmosferă stranie peste vârful muntelui sterp.

  • Ani

Clădirile părăsite ale puternicului oraș Ani din Drumul Mătăsii stau abandonate pe câmpiile din apropierea frontierei moderne a Turciei cu Armenia. Acest loc se numără printre cele mai frumoase locuri din Turcia.

  • Aspendos

Chiar la sud de Antalya, volumul gigantic al Teatrului Roman din Aspendos sărbătorește pompa și ceremonia domniei lui Marcus Aurelius. Considerat cel mai bun exemplu supraviețuitor al unui teatru de epocă clasică care se află încă în lume, este una dintre atracțiile vedete ale antichității.

  • Croazieră în Marea Mediterană

Linia de coastă mediteraneană a Turciei are ruine abundente și multe lucruri de făcut, dar pentru mulți oameni este vorba de a-și lua doza de soare în timp ce se bucură de priveliștile superbe ale coastei. Acesta este cele mai frumoase locuri din Turcia.

  • Pergamum

Turcia are o abundență de ruine greco-romane, dar niciuna nu poate fi așezată atât de romantic ca Pergamul antic în Bergama modernă. Odată acasă la una dintre cele mai importante biblioteci din lumea antică, rămășițele rămase din templu ale Pergamului prezid acum dramatic pe un vârf de deal.