Cele mai faimoase morminte din lume. Te vei simți atât de mic în fața valorii lor
Dacă ești pasionat de locuri spectaculoase, pe care nu ai apucat să le vezi până acum, ar fi cazul să te gândești să adaugi în lista ta și cele mai faimoase morminte din lume, iar odată ajuns aici, te vei simți atât de mic în fața valorii lor.
Minunile lumii care merită vizitate, măcar odată în viață
Când vorbim de locuri unice și spectaculoase, care merită a fi vizitate, lista este una extrem de lungă, de la Piramidele din Egipt, unde recent a fost descoperit, se pare, mormântul reginei Cleopatra, și până la mormântul lui Agamemnon din Grecia.
Dar, există două locuri care ar trebui să fie în capul oricărei liste cu atracții turistice ale lumii, și vorbim aici despre cele mai faimoase morminte din lume.
Dacă ar fi să vorbim despre cel mai vizitat mormânt din lume, mulți vor spune că poate că cel mai vizitat este mormântul lui Elvis Presley de la Graceland din Memphis, Tennessee.
Datele arată că sunt peste 600.000 de persoane care vizitează anual Graceland și locul de înmormântare a lui Elvis. Inițial, Elvis a fost înmormântat într-un mausoleu din cimitirul Forest Hills din Memphis, dar trupul său a fost mutat după o tentativă de furt.
Care sunt cele mai faimoase morminte din lume
Dacă ar fi să spunem care este care este cel mai mare mormânt din lume, cu siguranță Daisen Kofun, mormântul împăratului Nintoku, al 16-lea împărat al Japoniei, este cel mai mare din lume ca suprafață, dar cu toate acestea, Piramida lui Khufu din Egipt este cea mai mare ca volum.
Și pentru că ne-am propus să vorbim despre cele mai faimoase morminte din lume, peste tot pe unde am verificat, apar doar 2, unul se află în Egipt, iar celălalt se regăsește în Ierusalim.
Mormântul tânărului faraon egiptean Tutankhamon
Dacă despre al doilea, mai mult ca sigur, că v-ați dat seama, despre primul se vorbește și astăzi cu multă fascinație și patos, fiind vorba despre celebrul mormânt al tânărului faraon egiptean Tutankhamon, descoperit în 1922, acre face și astăzi parte din cele 20 de curiozități din Egipt.
La vremea respectivă, artefactele rafinate ale regelui Tut și altarul său funerar elaborat au captivat lumea și au oferit noi informații despre Egiptul antic. Un secol mai târziu, descoperirea încă uimește și a avut o influență de durată asupra domeniului arheologiei, precum și asupra identității naționale egiptene.
Așa cum nu de puține ori aveau să spună mai toți arheologii, Tutankhamon nu a fost un rege deosebit de important, dar mormântul său a fost singurul mormânt regal găsit intact în epoca modernă. Mormântul a fost important pentru că le-a permis arheologilor să vadă cum arăta mormântul unui rege egiptean și să afle mai multe despre Egiptul antic.
De cealaltă parte, nu la mare distanță de locul unde s-a descoperit acest mormânt, se află un altul, poate la fel de important, sau mult mai important, aflat în vechiul oraș al Iersualimului, în Biserica Sfântului Mormânt, mormântul lui Iisus Hristos.
Mormântul lui Iisus, unul din cele mai faimoase morminte din lume
Deși se mai dezbate și astăzi dacă aici este cu adevărat locul în care trupul Mântuitorului avea să fie îngropat, locul în sine are o semnificație aparte pentru creștinătate, iar în perioada Paștelor, aici este plin de pelerinii care vin să se roage.
Istoria ne spune că aici, după ce Constantin, primul împărat creștin al Romei, a ajuns la putere în 306, a ordonat ca templul păgân construit deasupra mormântului lui Iisus să fie demolat.
Inginerii lui Constantin au dezgropat mormântul lui Iisus, care fusese sculptat în stâncă și l-au închis într-un edicul, iar apoi au construit Biserica unică a Sfântului Mormânt în jurul mormântului.
Biserica a fost sfințită în anul 336, iar de-a lungul anilor, biserica a fost deteriorată și renovată de mai multe ori. Persanii au incendiat-o în 614, iar apoi a fost restaurată de împăratul Heraclius în 630. Egiptenii au distrus-o în jurul anului 1009, și din nou a fost restaurată.
Astăzi, din cauza restaurărilor succesive și a influenței diferitelor comunități creștine, arhitectura Sfântului Mormânt este un amestec de stiluri estetice, iar conform unui aranjament făcut în 1852 de către turcii otomani, care conduceau Ierusalimul la acea vreme, șase comunități creștine diferite controlează biserica, fiecare cu propriile capele desemnate în interiorul spațiului.
Această tradiție continuă și astăzi, iar cele trei comunități creștine principale active aici sunt greco-ortodoxă, romano-catolică și armeană ortodoxă.
Concluzie
Deși sunt multe alte locuri de vizitat, poate la fel de spectaculoase, cu toate astea merită să ajungi, măcar odată, la cele mai faimoase morminte din lume, fiecare având însemnătatea și semnificațiile sale, adânc înrădăcinate în cultura locală și universală.