Cele mai comune parole folosite de români. Pot fi sparte în maximum 10 minute
Când vine vorba de conturile personale, fie de pe rețelele de socializare, sau cele de mail, majoritatea românilor folosesc parole simple și ușor de reținut. Din păcate, genul acesta de practici nu sunt altceva decât o invitație pentru hackeri. Dacă te știi într-o astfel de situație, citește mai departe, și află care sunt cele mai comune parole folosite de români, și care pot fi sparte în maximum 10 minute.
Aveți grijă la securizarea conturilor
Conform unor date statistice, peste 50% dintre cele mai comune parole se numără și printre cele mai piratate parole, potrivit SafetyDetectives.com. Firma de securitate cibernetică a analizat peste 18 milioane de parole din întreaga lume pentru raportul său privind cele mai folosite și piratate parole.
Vezi și: Vedeta din România nevoită să se mute din cauza hackerilor. Trăieşte un adevărat coşmar EXCLUSIV
Firma a apelat la mai multe resurse, inclusiv la programul de spargere a parolelor John The Ripper și la Github, pentru a elabora raportul său.
„Să-ți storci creierii pentru a găsi o parolă puternică poate fi un chin. Dar dacă doriți ca e-mailurile, serviciile bancare online și acreditările pentru platformele de streaming să fie protejate de hackeri, ar fi înțelept să depuneți un efort.”, spun specialiștii în securitate cibernetică.
Pe lângă datele furnizate de SafetyDetectives, la finalul anului trecut a mai fost publicat un alt raport, pe baza datelor furnizate de NordPass, instrumentul de gestionare a parolelor de la echipa din spatele NordVPN, iar din datele acestui raport aflăm care sunt cele mai comune parole folosite de români, și care pot fi sparte în maximum 10 minute.
Care sunt cele mai comune parole folosite de români
Cei care au publicat raportul spun că, dintre cele mai comune 20 de parole din lume, 17 pot fi sparte în mai puțin de o secundă. Concluzia care se trage de aici este că ar trebui să te gândești de două ori înainte de a decide să introduci „123456” sau chiar și mai creativ cuvântul „parola” pentru a-ți securiza conturile online.
„Cele mai populare parole sunt unele dintre cele mai leneșe combinații, chiar dacă amenințările la adresa securității cibernetice continuă să fie în creștere, peste 53 de milioane de cetățeni americani fiind afectați în prima jumătate a anului 2022”, potrivit datelor AAG.
Studiul NordPass a arătat că 86% dintre atacurile cibernetice folosesc parole furate, iar conturile online, e-mailurile și parolele reprezintă aproape 20% dintre cele mai des vândute elemente pe dark web. Pentru a te asigura că datele rămân în siguranță, iată care sunt cele mai comune parole folosite de români în 2023, și cât timp este nevoie pentru a le sparge pe fiecare dintre ele:
- „123456”
- „parola”
- „admin”
- „deep1234”
- „pasword123”
- „viatavesnica26”
Parolele comune pot fi sparte în maximum 10 minute
Deși am putea crede că genul acesta de parole au un grad de securitate, ar fi cazul să te gândești mai bine. Conform studiilor, bazate pe verificare a unei baze de date, de cel puțin 4TB, specialiștii de la NordVPN spun că prin intermediul instrumentului realizat de ei, NordPass, majoritatea celor verificați aveau parole atât de simple, încăt pot fi sparte în maximum 10 minute, iar toate datele existente în acele conturi să disapră imediat.
NordPass notează că, având în vedere amenințarea tot mai mare a malware-ului care fură informații, utilizarea unor parole puternice și protejarea lor în mod corespunzător este mai importantă ca niciodată.
„Metodele alternative de autentificare online sunt acum esențiale. Passkeys, noua tehnologie fără parole, reprezintă viitorul în ceea ce privește securizarea conturilor online. Este considerată cea mai promițătoare inovație care va înlocui parolele… câștigând încrederea persoanelor fizice și a companiilor progresiste din întreaga lume.
Fiind printre primii manageri de parole care oferă această tehnologie, vedem că oamenii sunt curioși să testeze lucruri noi, atâta timp cât acestea ajută la eliminarea complicațiilor legate de parole.”, declară directorul tehnic NordPass , Tomas Smalakys.
Ca și idee de final, este recomandat ca măcar odată la 3-4 luni să-ți schimbi parolele, și de preferință este să nu aia ceeași parolă peste tot, și să fie una formată din cel puțin 6 caractere, atât litere, cât și cifre sau semne distincte.