Cele mai bune madeleine făcute acasă. Rețeta desertului e veche de sute de ani
”Madeleine” sau ”petite madeleine” sunt descrise ca mici torturi tradiționale din Commercy și Liverdun, două comune din regiunea Lorena din nord-estul Franței. În realitate, sunt mici prăjituri cu o formă similară cochiliilor de scoici, dobândite din coacerea într-o tigaie specială în formă de coajă. În afară de tigaia tradițională, găsită în mod obișnuit în magazinele specializate în echipamente de bucătărie și chiar în magazinele de feronerie, nu sunt necesare alte instrumente speciale pentru a face madeleine. Rețetele tradiționale includ nuci măcinate fin, poate și migdale. O variantă are coajă de lămâie pentru un gust interesant. În Marea Britanie, medeleinele sunt acoperite cu gem și fulgi de nucă de cocos sau cu sos de ciocolată.
Madeleine de casă. Rețeta pas cu pas
Există mai multe legende conform cărora madeleinele au luat naștere. Multe dintre ele au tendința de a se concentra pe un personaj feminin pe nume Madeleine, despre care se spune că a fost în slujba unui nume important din istoria Lorenei, deși nu există un consens cu privire la numele bucătarului și identitatea celebrului personaj. Unii consideră că a fost vorba despre ilustrul lider din secolul al XVII-lea, Paul de Gondi, care deținea un castel.
Alții consideră că inventatorul a fost Madeleine Paulmier, despre care se spune că ar fi fost bucătar în secolul al XVIII-lea pentru Stanislau I, duce de Lorena și rege exilat al Poloniei. Povestea spune că, în anul 1755, Ludovic al XV-lea, ginerele ducelui, fermecat de micile prăjituri pregătite de Madeleine Paulmier, le-a dat numele, în timp ce soția sa, Maria Leszczyńska, le-a prezentat la scurt timp după aceea la curtea din Versailles.
Lista de ingrediente:
- 4 oua
- 140 g faină
- 130 g zahăr
- 110 g unt
- coaja de la o lămâie
- 1 praf sare
- esență vanilie
- zahăr pudră
Mod de preparare:
Bate ouăle cu mixerul împreună cu esența de vanilie, praful de sare și zahărul. Cerne făina peste ouă și amestecă ușor, apoi adaugă în compoziție coaja de lămâie urmată de untul topit. Unge tava de madeleine și pune aluatul în forme. Coace desertul preț de maximum 15 minute la 180 de grade sau până când prăjiturile devin galben-aurii. Servește-le pudrate cu zahăr, date prin sos de ciocolată sau gem.