Cele două fructe salvatoare după mesele de Crăciun. Sunt perfecte pentru sănătate

de: Alexandra Chivu
27 12. 2020

„Atenție la ce și cât mâncați”, transmiteau reprezentanții Direcției de Sănătate Publică înainte de Crăciun. Cel mai așteptat eveniment din perioada de iarnă este cu adevărat special pentru români, care țin, ca în fiecare an, să cinstească Nașterea Domnului cu mese pe care sunt așternute din belșug mâncăruri tradiționale. Acum e prea târziu pentru a respecta regula recomandată de specialiși, căci excesul deja s-a produs. Există, totuși, alimente care ne pot scăpa de probleme. Este vorba despre două fructe care ne salvează digestia.

Atenție la meniul de sărbători. Cele două fructe salvatoare după mesele de Crăciun

Mâncărurile tradiționale aflate pe mesele românilor de sărbători, consumate în cantități mari, pot aduce probleme. Dacă ai ținut post, este cu atât mai rău, căci trebuie să fii mult mai echilibrat și cumpătat pentru a nu-ți surprinde organismul în mod neplăcut. Regula o știm cu toții și, chiar și așa, și în acest an prea mulți români s-au înfruptat fără măsură din sarmale, salată de bouef, cârnați, caltaboși, lucru pe care îl resimt și astăzi, făcând indigestie. Partea bună este că există soluții. Pe lângă sfaturile medicilor, natura ne sare în ajutor.

În general, se recomandă fructele. Pentru a ajuta digestia și pentru a preveni balonarea, mănâncă 2 felii de ananas proaspăt, înainte sau după masă, îndeosebi dacă ai consumat carne. Fructul exotic conține enzime precum bromelina, care are efecte antiinflamatoare și ajută la prevenirea constipației și a indigestiei. Cunoscut pentru astfel de efecte benefice este și Kiwi. Nu putem uita nici de sucul de lămâie în caz de nevoie, fiind un aliat în digestia alimentelor bogate în grăsimi și proteine.

Recomandări în ceea ce privește meniul de sărbători

„În perioada sărbătorilor de iarnă, fiecare dintre noi suntem tentați să consumăm cât mai multe produse alimentare, mai ales după ce am ținut post de Crăciun. Este bine ca persoanele în vârstă care au ținut acest post, acest regim strict, să aibă foarte mare grijă la produsele pe care le consumă, la cantitate și la calitate. Este bine să verifice locul de proveniență al produselor alimentare, termenul de valabilitate și condițiile de păstrare al acestora”, explică Elena Pițian, purtător de cuvânt DSP Gorj

„Sigur că ne dorim să mâncăm din toate bunătățile pe care le avem pe masă în aceste zile, dar important este să mâncăm câte puțin. Grijă mare și la combinația dintre grăsimi, carne grasă și dulciuri. De preferat ar fi ca dulciurile să nu le consumăm imediat după masa principală; să mai lăsăm o oră, două să treacă. Ideea de bază este moderația”, completează Despina Vafiadis, medic de familie, într-un interviu pentru Dobrogea TV.