Cele două cuvinte din limba română care conțin toate literele cu diacritice. Le folosești mai rar, te gândeai la ele?
Limba română ascunde numeroase lucruri neștiute de către vorbitorii săi. Două cuvinte care prezintă toate literele cu diacritice în alcătuirea lor, singurele de altfel, au atras atenția pasionaților de lingvistică. Află în rândurile de mai jos despre ce termene este vorba și care sunt sensurile lor.
Ce au în comun aceste trei cuvinte?
„Pământ”. „Știință”. „Sămânță”. Poți spune ce au în comun aceste trei cuvinte? Nu, nu este un puzzle de logică, mai degrabă unul de observație. Toate cele trei termene au în alcătuirea lor unele liniuțe sau simboluri deasupra literelor sau dedesubtul lor.
Poate nu ți-ai pus niciodată întrebări privind proveniența acestor simboluri. Poate doar pe băncile școlii, unde sigur ai fost învățat despre ele. În același timp, poate vei să descoperi care sunt cuvintele din limba română ce conțin toate literele cu diacritice. În articolul de astăzi, îți vom explica unele dileme.
Te-ar putea interesa și: Cel mai scurt cuvânt din limba română care denumește o localitate are doar două litere. Satul se află în vestul României
Ce este un simbol diacritic, de fapt
Un semn sau un simbol diacritic se referă la o formă, un contur, o liniuță sau o căciuliță adăugată deasupra sau dedesubtul unei litere, dintr-un anumit motiv. Motivul specific din spatele utilizării diacriticelor depinde de limba în care se aplică această regulă.
În limba română știm că un semn diacritic este adăugat la o literă pentru a indica o diferenţă în pronunţie sau pentru a deosebi sensurile a doi termeni altfel scriși în mod identic. Înțelesurile unui cuvânt fără diacritice versus cu diacritice pot fi total diferite.
Cuvintele ce au toate literele cu diacritice
În limba română există cinci litere în cazul cărora se folosesc semnele diacritice: ă, â, î, ș, ț. Mai exact, semnele diacritice sunt următoarele: Ă, Â, Î, Ș, Ț (mari) și perechile lor, ă, â, î, ș, ț (mici). Ș și Ț se scriu întotdeauna cu virgulă, în timp ce Ă se scrie cu căciulă, iar  și Î cu circumflex.
Există multe cuvinte în limba română ce se scriu cu diacritice. Doar două termene însă, conțin în alcătuirea lor toate literele cu simboluri diacritice. Știi care sunt acestea? Sunt la gerunziu, astfel încât probabil le folosești mai rar. Este vorba despre: „îmbrățișând” și „înfățișând”.
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă, de fapt, expresia „a o întoarce ca la Ploiești”. Puţini români ştiu de unde provine
Înțelesurile celor două cuvinte, potrivit DEX
Pentru o mai bună înțelegere a sensurilor celor două cuvinte, în rândurile de mai jos vom expune informațiile din Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX):
„îmbrățișând – de la a îmbrățișa – A (se) cuprinde, a (se) înlănțui cu brațele, a (se) strânge în brațe (în semn de afecțiune). A cuprinde dintr-o aruncătură de ochi. A-și însuși o idee, o doctrină, o concepție.”
„înfățișând – de la a înfățișa – A (se) prezenta; a (se) arăta. A-și imagina, a-și închipui.”