Cele 7 motive pentru care mint oamenii. Cum îi recunoști pe mincinoși, de fapt
Care sunt cele 7 motive pentru care majoritatea oamenilor mint? Poți să îi recunoști ușor pe mincinoși după câteva detalii. Ce fac aceștia în mod special? Îi deosebești imediat de cei care spun adevărul.
Motive pentru care oamenii mint: cum să-i recunoști?
Minciuna este percepută drept ceva negativ și mulți oameni preferă să nu se înconjoare de cei care nu spun adevărul. Cu toate astea, există și o categorie de oameni care preferă să fie mințiți frumos pentru că realitatea știu că va fi dureroasă.
Minciuna este instinctivă pentru că și copiii mici mint fără să fie învățați asta și chiar fără să-și dea seama. Atunci când știu că pot apărea probleme, abordează acest comportament care este înauntrul fiecăruia.
A fi mințit este frustrant și te face în cele din urmă să pierzi încrederea acordată unui om. De cele mai multe ori rupe legături dintre două persoane și provoacă probleme uriașe în relații. Totuși există un substrat ce ar trebui înțeles de toți pentru a trece mai ușor peste astfel de situații dacă apar în viața lor.
Cele mai frecvente motive
Autoapărare – mulți mint pentru că vor să se protejeze de o situație stânjenitoare sau un conflict. Copiii mici o fac pentru a se asigura că nu intră în necazuri când practică o acțiune care le-a fost interzisă în prealabil. Unii adulți fac la fel și mint pentru că știu că un detaliu îi va mânia pe alții. Minciunile au o nuanță fină. Ea pleacă de la protecție și poate ajunge la manipulare.
Pentru a proteja sentimentele altora – există multe cazuri în care prietenii care te văd cu altcineva evită să spună partenerului tău pentru a-l proteja. Unii o fac doar cu intenții bune, lucru pentru care acestea se numesc ‘minciuni albe’. Filosofia etică din spatele minciunilor albe este dezbătută în întreaga lume de teologi și filosofi.
Pentru a se proteja pe sine – unii vor să protejeze sentimentele altora, iar alții vor să se protejeze pe sine. Există situații în care sunt strânși cu ușa și în care nu au drumul adevărului ce ar putea să le strice imaginea sau sentimentele pe moment.
Pentru a păstra un secret – în majoritatea cazurilor minciuna este prezentă pentru a proteja secrete. Aici vorbim despre secrete firave ce au la capăt petreceri surpriză sau în momentul în care părinții nu împărtășesc unui copil cine se află sub hainele lui Moș Crăciun.
Pentru a crea o imagine bună – mulți își îmbunătățesc imaginea și astfel stima de sine prin îmbogățirea realității. Oamenii care mint din motive superficiale sunt adesea frământați de cele spuse, dar nu lasă la suprafață asta.
Pentru a fi plăcut – unii oameni mint pentru a face parte din grupuri, să se simtă integrați sau parte a unui lucru. Mulți fac asta doar pentru a câștiga simpatia altora.
Pentru a manipula – minciuna ajunsă în acest stadiu extrem este categoric cunoscută de majoritate. Unii aleg să mintă pentru a-i determina pe ceilalți să facă, să simtă sau să creadă ce vor ei.