Cele 3 ingrediente toxice din shaorma: ‘De aici vine boala’. Ce trebuie să eviți pentru a rămâne sănătos

de: Corina Oprea
09 02. 2024

Sorin Gadola, fiul milionarului clujean Ștefan Gadola și fondatorul festivalului Untold, a vorbit despre cât este de periculoasă shaorma. Celebrul fel de mâncare, pe care mulți îl adoră, este, de fapt, un inamic al sănătății. Ce trebuie să eviți pentru a rămâne sănătos, ingredientele care devin toxice în contact cu organismul.

Cât de periculoasă este shaorma cu de toate

Shaorma este unul dintre cele mai iubite produse de fast food, pentru care mulți optează. Este cunoscut, însă, faptul că este foarte periculoasă din cauza ingredientelor pe care le conține. Despre aceste aspecte a vorbit și Sorin Gadola, fiul milionarului clujean Ștefan Gadola și fondatorul festivalului Untold.

Mulți spun că shaorma nu este tocmai periculoasă, pentru că are carne coaptă, legume proaspete, însă există și ingrediente mai puțin bune. Diana Gadola atrage atenția, în primă fază, asupra lipiilor. Dacă citim eticheta celor din comerț și vedem că are 15 ingrediente, este cazul să ne îngrijorăm

”Partea bună este că, mai nou, suntem obligați să punem în meniuri toate ingredientele. Și pentru mine este un deliciu să mă uit în meniuri. Nu știu dacă ați avut vreodată curiozitatea să vă uitați…

Să ne gândim, de exemplu, la shaorma. Vorbim despre lipie… dacă lipia este făcută clasic merge, însă de obicei sunt din acelea cumpărate, cu vreo 15 ingrediente. Trebuie să aibă doar vreo trei patru ingrediente, nu 15! Iar carnea din comerț, nu mai este un secret să vorbim despre hormoni, furaje…”, a explicat Diana Gadola.

Cum putem transforma fast food-ul în ceva sănătos

Diana Gadola spune că și cartofii prăjiți reprezintă un pericol pentru sănătate din cauza modului în care sunt preparați. În mod specific, aceștia sunt scufundați în ulei rafinat, care poate fi toxic și este adesea refolosit, ceea ce poate conduce la compuși nocivi. Din perspectiva sa, acest mod de preparare poate fi asociat chiar cu o formă de boală.

Totuși, Gadola oferă și o alternativă sănătoasă. Ea sugerează că este posibil să ne bucurăm de alimentele pe care le iubim, cum ar fi pizza sau șnițelele, prin a le prepara acasă într-un mod sănătos. În loc să folosim prăjeală, ea propune să optăm pentru variante de gătit mai sănătoase, cum ar fi cuptorul.

Vezi și: De ce 1 din 7 români sunt dependenți de fast food. „E ca și cum vrei să te lași de fumat”

Astfel, prin transformarea acestor preparate clasice în rețete făcute în casă, fără a le prăji, ci cu gătire la cuptor, folosind ingrediente sănătoase, putem obține o variantă mult mai sănătoasă și mai prietenoasă cu sănătatea noastră.

Aceasta poate implica, de exemplu, folosirea unei lipii sau a unei pâinici în loc de blatul prăjit pentru pizza sau a unor metode de gătire mai puțin grase pentru șnițele, alături de utilizarea cărnii sănătoase.

„Dacă o facem acasă, sau dacă facem pizza sau transformăm șnițelele clasice la cuptor, cu carne sănătoasă, dacă transformăm toată această mâncare în ceva homemade, fără prăjeală, făcut la cuptor, cu o lipie, o pâinică, este o variantă mult mai sănătoasă. Și îți satisfaci o poftă”, spune Gadola.

Sosurile din shaorma, toxice

Sorin Gadola a explicat și el de ce sosurile sunt atât de problematice în dieta noastră modernă. El subliniază că sosurile folosite în industria alimentară sunt adesea pline de ingrediente nocive, precum amidonul modificat, potențiatorii de arome și uleiurile rafinate, care sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea noastră.

Unul dintre cele mai mari probleme este că aceste sosuri sunt concepute astfel încât să fie adictive. De exemplu, ketchupul conține cantități mari de sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr și potențiatori de arome.

Această combinație de ingrediente este gândită astfel încât să stimuleze creierul și să ne facă să dorim mai mult. Astfel, consumatorii devin clienți fideli, fidelitatea lor fiind menținută prin utilizarea de sare, grăsimi și zahăr rafinate în sosuri.

Află și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci fast food mai mult timp. Avertismentul transmis de specialişti!

Cu toate acestea, consecințele consumului excesiv de sosuri nu se opresc doar la creșterea dependenței alimentare. Gadola avertizează că aceste ingrediente nocive pot duce la o multitudine de probleme de sănătate. Sarea în exces poate contribui la hipertensiune arterială și probleme cardiace, în timp ce grăsimile și zahărul rafinat pot fi factori de risc pentru obezitate, diabet și alte afecțiuni metabolice.

”Sosurile sunt cea mai mare problemă atât la fast food cât și la majoritatea restaurantelor. Cu toții știm că o salată fără sos, un kebab sau o shaorma fără sos, nu are niciun gust. De ce?

Pentru că se pune amidon modificat, potențiator de arome, foarte mult ulei rafinat ca să dea impresia de grăsime, de consistență, și uleiul acela rafinat este foarte nociv. Cum îi spunem noi, ulei de candelă…

Sosurile sunt și adictive și duc la un produs foarte adictiv, de acolo și multitudinea de probleme. Ketchupul, de exemplu, are foarte mult porumb sau sirop de porumb, zahăr, nu foarte multe roșii, și potențiator de arome. Pentru combinația asta care conține zahăr, creierul percepe că este bun și mai vrei. Și devii client fidel.

Prin sare rafinată, prin grăsimi, prin uleiul rafinat și prin zahărul rafinat, prin astea trei elemente îmi fac clienți fideli. Nu ar fi o problemă dacă toate aceste lucruri nu ar duce la boală”, a explicat și Sorin Gadola în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.