Cel mai trist Crăciun pentru mai mulți copii dintr-un sat din Caraș Severin. O fetiță își dorește doar o păpușă, însă părinții nu știu dacă își vor permite

de: Ionuț Vieru
03 12. 2021

În această perioadă, majoritatea copiilor completează lista cadourilor pentru Moș Crăciun și abia așteaptă dimineața în care vor fi surprinși de cadouri. Însă, într-un sat din județul Caraș Severin, sărbătorile  sunt un oarecare chin pentru părinți, deoarece nu își permit un cadou pentru cei mici.

Crăciun sărac pentru mai mulți copii

Familiile din comuna Goruia au ca venit doar alocațiile copiilor sau pensiile, iar din acești bani își permit cu greu cadourile pentru cei mici. Oamenii de aici trăiesc din agricultură și au bani doar cât să le ajungă. Le este foarte greu să pună bani de-o parte pentru cadourile de Crăciun.

Anul acesta, masa de Crăciun va fi săracă, iar Moșul nu știe sigur daca va veni, însă copiii rămân optimiști. Din cauza traiului greu și veniturilor mici, mulți localnici sunt nevoiți să plece din țară pentru a le putea oferi un viitor mai bun copiilor, căutând un loc de muncă în afară.

„Dacă nu ai niciun venit, n-au niciun ban, n-au unde să muncească, nici ajutorul social nu te mai ajută cu nimica. Dacă nu ai un venit din altă ţară, să mergi în altă ţară să fii slugă, în Ţara Românească eşti un om mort”, spun aceștia.

Trista realitate de la satele din România

Potrivit unui studiu realizat în noiembrie de World Vision România, numit „Crăciunul pentru copiii din satele României”, unul din șase părinți nu au bani pentru cadourile de Crăciun. De asemenea, o treime dintre familiile vulnerabile din mediul rural nu au avut brad de Crăciun anul trecut, iar peste 50% au avut bradul împodobit sărăcăcios.

Totodată, o mare parte dintre părinți spun că această perioadă este una stresantă pentru ei, deoarece cei mici cer cadouri, însă părinții pur și simplu nu au posibilitatea financiară pentru a le oferi cel mai mic cadou. Copiii din mediu rural cred în Moș Crăciun la fel ca și cei din mediul urban.

Sunt cuminți tot anul, își ajută părinții, însă atunci când vine Crăciunul situație este diferită. Părinții copiilor din mediul rural abia au bani pentru alimente sau lemne de foc pentru iarnă.

“Gabriel are 10 ani și are un frate mai mare, de 12 ani, și o soră mai mică pe care o iubește la nebunie. Gabriel ne-a spus povestea lui și a cerut cadouri de la Moș Crăciun pentru Alin și Elena, sora mai mică. Ne-a spus că tot ce-și dorește Alin este să poată să meargă la liceu, lucru care în acest moment pare doar un vis, pentru că familia nu ar putea susține naveta.

Pentru Elena, a cerut jucării. Este o fetiță plină de viață și speranță. Ca cei trei copii din Dolj sunt zeci de mii în România. Copii care speră an de an că Moș Crăciun va veni, copii care cred în magie și merită să o primească”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.