Cel mai toxic pește din România. Toată lumea îl consumă, dar nimeni nu știe cât de periculos este pentru sănătate
Peștele este un aliment care nu poate lipsi dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Specialiștii spun că ar trebui consumat de cel puțin două-trei ori pe săptămână pentru nutrienții pe care îi oferă. Cu toate acestea, există unele specii care sunt foarte toxice pentru organism. Iată pe care nu ar trebui să o mai consumi sub nicio formă.
Cel mai periculos pește pentru sănătate
Specialiștii spun mereu că peștele este un aliment care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, în ultimii ani, îngrijorarea cu privire la nivelurile alarmante de toxicitate din pește a devenit larg răspândită. Iar mercurul se află în fruntea listei de substanțe nocive, dar nu este singurul.
Mercurul, cadmiul și plumbul sunt unele dintre cele mai persistente metale toxice în lanțul alimentar, care pot reprezenta un risc pentru sănătatea celor care se hrănesc cu specii care le acumulează.
Avertismentul OMS
În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că expunerea la mercur poate cauza probleme grave de sănătate și este periculoasă ”pentru dezvoltarea intrauterină și în primele etape ale vieții”. De asemenea, poate fi potențial toxic ”pentru sistemele nervos și imunitar, pentru sistemul digestiv, pentru piele și pentru plămâni, rinichi și ochi”.
Pe această temă, întrebarea pe care și-o pun mulți oameni este: care sunt peștii pe care este mai bine să nu fie consumați? Ei bine, ținând cont de faptul că ultimul lucru pe care dorim să îl facem este să ne punem sănătatea în pericol consumând aceste alimente, vorbim, în rândurile de mai jos, despre cea mai toxică specie de pește care nu ar mai trebui niciodată cumpărată.
Nu ar trebui să îl mai consumi
Pangasius este unul dintre tipurile de pește care ar trebui evitat cu totul din motive de siguranță. În ultimii ani a câștigat popularitate în multe piețe sau supermarketuri. Se vinde la un preț accesibil și nu are oase, fapt pentru care este alegerea multora.
Cu toate acestea, în spatele prospețimii sale aparente, ascunde secrete pe care consumatorii nici măcar nu și le pot imagina. Acesta se regăsește cu precădere pe cursul Răului Mekong, din Vietnam, care este puternic afectat de poluare.
Citește și: Carnea de porc românesc comparată cu somonul. Prea puţini români o consumă, din păcate
Cu ce se hrănește
Acest tip de pește se hrănește cu bacterii, microorganism și resturi de animale acvatice moarte. Astfel că acest pește nu este foarte recomandat pentru consum.
Totodată, în mai multe rânduri s-a demonstrat că sunt hrăniți și cu resturi de oase și un tip de făină care nu este tocmai de cea mai bună calitate.
Citește și: Secretul celui mai bun pește gătit. Greșelile pe care le fac multe gospodine